Apteeker annab nõu: kuidas maandada stressi ja toetada vaimset tervist

PM Tervis
Copy
Vaimse tervise probleemide ilmnemisel võib esmajoones abi olla elustiili korrigeerimisest ja looduslikest vahenditest, ent sümptomite pikajalisel jätkumisel ei tasu häbeneda arsti poole pöördumist.
Vaimse tervise probleemide ilmnemisel võib esmajoones abi olla elustiili korrigeerimisest ja looduslikest vahenditest, ent sümptomite pikajalisel jätkumisel ei tasu häbeneda arsti poole pöördumist. Foto: Gladskikh Tatiana/Shutterstock

Kiire ja väljakutseid täis igapäevaelu toob endaga paratamatult kaasa rohkelt stressi. Millised on levinumad vaimse tervise häiretele viitavad sümptomid ja kuidas saab käepäraste vahenditega stressi maandada ja vaimset tervist turgutada, räägib vaimse tervise kuul Saku Tervisekeskuse Benu apteegi farmatseut Anton Ojamaa.

Farmatseudi sõnul on vaimse tervise häired Eestis kahtlemata aladiagnoositud vaatamata tõsiasjale, et neile viitavad sümptomid on ühiskonnas laialt levinud. «Kõige tüüpilisemad vaimse tervise häiretele viitavad sümptomid on kiire väsimus, nõrkus, keskendumis- ja sooritusvõime langus. Kui teid kimbutab kõrge tundlikkus olukordade suhtes, mis väljendub kergesti tekkiva ärrituvuse ja hiljem ärevusena, järskude meeleolu muutuste, üldise töövõime halvenemisena, huvi ja rõõmu puudumisena ning võimetusena elu nautida, siis on aeg midagi ette võtta,» rõhutab Ojamaa.

Ojamaa juhib tähelepanu, et muret tasuks tunda, kui eelpool nimetatud sümptomid esinevad korduvalt ja järjepidevalt, sest pikaajaline vaimne stress hakkab ühel hetkel mõjutama ka füüsilist tervist.

«Vaimse tervise häiretega puutuvad kokku kõik, kellel on suur töö- või õppimisega seotud stress, mistõttu on depressioon ja ärevushäired täiskasvanud rahvastiku seas laialt levinud. Murettekitav statistika toob välja, et riskirühmas on eriti noored täiskasvanud vanuses 18-29. Väga oluline on märgata haavatavat noort inimest enda kõrval ja olla talle toeks,» tuletab Ojamaa meelde.

Vaimset tervist toetab tasakaalustatud elustiil

Igaüks saab oma vaimset tervist toetada mõistlikult tasakaalustatud elustiiliga, kus argikohustuste kõrval on igapäevaselt omal kohal füüsiline liikumine, meeldiv suhtlemine sõprade ja sugulastega, tervislikud eluviisid, piisav puhkus ja positiivne mõttemaailm. «Ei pea tingimata maratoni jooksma, aga iga päev võiks teha vähemalt pooletunnise jalutuskäigu või tegeleda paar korda nädalas aktiivsemalt meelepärase spordialaga,» rõhutab Ojamaa mõõduka füüsilise koormuse vajalikkust.

Negatiivseid emotsioone aitab farmatseudi sõnul ohjata üleküllastunud inforuumi kontrollitud tarbimine ja kurbade uudiste lugemise piiramine. Samuti on oluline järgida tervislike eluviiside algtõdesid nagu tasakaalustatud toitumine, piisav puhkus ja uni ning kahtlemata tervistkahjustavate meelemürkide vältimine.

«Vaimu hoiab värskena aeg-ajalt millegi uue ja huvitava lugemine või õppimine. Keha toetavad erinevad pingeid maandavad lõdvestus- või hingamisharjutused ning ka massaažis käimine mõjub paljudele kosutavalt,» toob ta näiteid tegevustest, millega saab iga inimene igapäevaselt vaimset tervist toetada.

Millest võib saada abi?

Vaimse tervise probleeme võib soodustada vitamiinide ja mineraalainete puudus. «Närvisüsteemi jaoks on olulised mineraalained magneesium ja kaalium ning B-grupi vitamiinid. Samuti on meie põhjamaises kliimas, eriti sügistalvisel hooajal oluline, et organismis oleks piisavalt D-vitamiini,» selgitab farmatseut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles