Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Rauapuudusest annab enamasti märku see sümptom

Copy
Kui väsimus kimbutab, võib üks võimalik põhjus olla rauapuudus. Rusikareegel on, mida punasem on toiduaine värvus, seda rohkem rauda see sisaldab, näiteks peet ja granaatõunamahl. Rauapreparaadi manustamise tasub läbi rääkida arsti või apteekriga, kuna ka liigne raua tarvitamine pole ohutu.
Kui väsimus kimbutab, võib üks võimalik põhjus olla rauapuudus. Rusikareegel on, mida punasem on toiduaine värvus, seda rohkem rauda see sisaldab, näiteks peet ja granaatõunamahl. Rauapreparaadi manustamise tasub läbi rääkida arsti või apteekriga, kuna ka liigne raua tarvitamine pole ohutu. Foto: Shutterstock

Väsimustunne vaevab paljusid. Selle põhjused võivad olla erinevad, sealhulgas raua puudujääk. Apteeker selgitab, miks rauapuudus tekib, kuidas avaldub ning mida peaks rauapreparaatide tarvitamisel jälgima.

Benu apteegi farmatseut Lauri Baar selgitab, et raual on kehas väga palju rolle, kuid kõige tuntum neist on osalemine hapniku transpordis. Seetõttu asub ka enamik rauatagavarast punastes verelibledes ehk erütrotsüütides. «Lisaks on rauda organismis vaja immuunsuse jaoks ja normaalseks ensümaatiliseks talitluseks. Loomulikult on raual rohkemgi rolle meie keha protsesside õige toimimise jaoks, kuid nimetatud on kõige olulisemad,» rõhutab Baar.

Tihedamini kannatavad rauapuuduse all lapsed ja naised

Kuigi rauapuudus võib apteekri sõnul esineda kõigil, näiteks liiga üksluise dieedi tõttu, siis rohkem ohustab see naisi ja lapsi. «Lastele on rauapuudus ohtlik, sest hapnikupuudus võib arenevas ajus tekitada arenguraskusi. Lastel esineb rauapuudust sagedamini, kui nende dieet sisaldab liigselt piimatooteid, sest need takistavad muust toidust saadud raua korrektset imendumist. Naistel esineb rauapuudust rohkem igakuise menstruatsiooni ja raseduse tõttu. Lisaks mõjutavad rauavajadust traumad, millega kaasneb suur verekaotus, mõned kroonilised haigused ja üksikud ravimid,» loetleb Baar.

Apteekri sõnul võiks normaalne vere hemoglobiinitase tervel inimesel, nii lapsel kui ka täiskasvanul, jääda vahemikku 120–180 grammi liitri kohta. Madala taseme korral tuleks tarbida rohkem rauarikkaid toite või tõsta rauataset toidulisanditega.

Punased toiduained vihjavad suuremale rauasisaldusele

«Kõige lihtsam viis rauapuuduse vältimiseks on mitmekesiselt toituda. Rusikareegel on, mida punasem on toiduaine värvus, seda rohkem rauda see sisaldab, näiteks peet ja granaatõunamahl,» soovitab apteeker pöörata esmalt tähelepanu toidulauale.

Apteeker selgitab, et hemoglobiini tase veres on madalam, kui inimese dieet on liiga üksluine või naiste puhul lapseootuse ajal, ning siis võiks tarvitada rauda lisaks toidulisandina. Kui varem oli raualisandite valik väga väike, siis nüüd on tänu teaduse ja toidutehnoloogia arengule apteekidesse jõudnud väga suur valik rauapreparaate, mille seast on võimalik ka kõige nõudlikumal patsiendil endale sobilik leida,» soovitab Baar.

Raua puudujääk avaldub väsimustundena

Apteekri sõnul on esimese rauapuuduse sümptomid enamasti liigne väsimus ja haigutamine. «Väsimustunne tekib, sest keha ei saa piisavalt hapnikku ning häiritud on toitainete energiaks konverteerimine. Haigutamine tekib, sest rauda on vaja hapniku transpordiks ja kui hapnikku on kehas vähe, siis üritab keha seda haigutades juurde saada. Ka võib keha värvus muutuda kahvatumaks või sinakaks, kuid see viitab tugevale raua- ja hapnikupuudusele,» loetleb Baar. Ta lisab, et rauapuudusele võivad viidata ka külmad käed ja jalad, haprad küüned ja juuksed ning depressioon.

Apteeker rõhutab, et ilma vereproovi tegemata võib rauapuudus sarnaneda mitme teise haigusega ja seetõttu on seda raske ilma vereanalüüsita diagnoosida.

Raud ja kaltsium ei käi käsikäes

Rauapreparaate tarvitades on Baari sõnul kõige tähtsam, et neid ei tarvitataks koos kaltsiumi sisaldavate toodetega, tähelepanelik tuleks olla nii piimatoodete, kui ka mõnede ravimite ja toidulisandite koos tarbimisel. «Sel põhjusel oleks hea rauapreparaate tarvitada toidukordade vahel. Ideaalis võiks rauapreparaati tarvitada poolteist kuni kaks tundi enne järgmist toidukorda.»

Märksõnad

Tagasi üles