Apteeker selgitab, miks käsi või jalg öösel suriseb

BENU Apteek
Copy
Foto: Shutterstock

Kindlasti on sulle tuttav kätes või jalgades tekkiv torkiv või surisev tunne, mille kohta öeldakse sageli, et jalg või käsi «suri ära». Kui reeglina ei viita see olemasolevale terviseprobleemile, siis BENU apteeker Kerli Valge-Rebane kinnitab, et kui surin hakkab segama ööund või päevaseid toimetamisi, saab igaüks midagi selle probleemi lahendamiseks ette võtta.

Proviisori sõnul tekib surisev tunne jäsemes sageli öösiti siis, kui käsi või jalg keha alla jääb, mistõttu pressitakse närv keharaskusega kogemata kinni. Tavaliselt aitab selle vastu lihtsalt kehaasendi muutmine – sama võib juhtuda ka päevasel ajal pikalt ühes asendis istudes. «Selle tulemusel tekib ajutine surin, kuid kui surve lõpeb, siis möödub kiirelt ka surin,» märkis ta.

Siiski esineb analoogset probleemi palju näiteks diabeetikutel, kelle puhul on probleem tingitud kõrge veresuhkru poolt põhjustatud närvikahjustusest. «Sellisel juhul on käte ja/või jalgade närvid kahjustunud ning see annab samuti endast märku surina või «sipelgatena», aga ka tuimusena,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles