HOIATUS Euroopas ringlevad võltsitud kaalulangetusravimite pen-süstlad

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Ozempic pen-süstal.
Ozempic pen-süstal. Foto: Illuminate Skin Clinics

Ravimiametid hoiatavad Euroopas ringlevate ülipopulaarsete Ozempic võltsitud pen-süstalde eest, mida levitatakse sotsiaalmeedias lihtsa kaalu langetamise viisina. 

Ozempic, mis hõlmab kord nädalas eeltäidetud pen-süstlaga süstimist, töötati algselt välja teist tüüpi diabeedi raviks. 

Pärast seda, kui avastati, et ravim on tõhus ka kaalu langetamiseks, on kasvanud nende tohutu suur nõudlus, mis on tingitud etiketivälisest kasutamisest ja toonud kaasa tarneraskusi. 

Nüüd on Euroopa Ravimiameti (EMA) andmetel mõnedes Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi hulgimüügiettevõtetes tuvastatud eeltäidetud pen-süstlad, millel on peal vale «Ozempicu» silt. 

Prantsusmaa Ravimite ja tervisetoodete ohutuse riiklik agentuur teatas pühapäeval: «Ettevaatusabinõuna kutsume kõiki tarneahelas osalejaid üles olema võltsingute suhtes valvsad.»

Euroopa Ravimiamet teatas eelmisel nädalal tehtud avalduses, et võltsitud pen-sütaldel on saksakeelsed sildid, mis pärinevad Austria ja Saksamaa hulgimüüjatelt. 

«Puuduvad tõendid selle kohta, et legaalsetest apteekidest oleks patsientidele väljastatud võltsitud pen-süstlaid ning patsientidele võltsitud ravimiga seotud kahju tekitamistest,» teatab Euroopa Ravimiamet. 

Seda küsimust uurivad ka Politsei ja Euroopa Liidu uimastiregulaatorid. 

Saksamaa uimastiregulaator BfArM avaldas pildi võltsitud pen-süstladest, mis näitab, et need näevad ametlikust versioonist üsna erinevad välja. 

Võltsinguid märgati esmalt mitteaktiivsete seerianumbrite tõttu. 

Ozempicu toimeaine semaglutiid on EL-is ja Ühendkuningriigis kiidetud heaks spetsiaalselt kaalulangetamiseks Wegovy kaubamärgi all. 

Mõlemad tooted valmistab Taani ravimikontsern Novo Nordisk, mille kasum on ravimi nõudluse tõttu hüppeliselt kasvanud. 

Selle kuu alguses hoiatasid teadlased, et ravimite klass, mida nimetatakse GLP-1 agonistideks, mis hõlmavad ka liraglutiidravimeid Rybelsus ja Saxenda, on seotud teatud tõsiste seedetrakti probleemide, sealhulgas maohalvatuse suurenenud riskiga. 

Kuigi kõrvaltoimed on harudlased, näitavad need, kui oluline on, et ravimeid võetakse ainult arstide ettekirjutuse järgi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles