See tegevus parandab südametervist ja seksuaalelu

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Meeste puhul on raskused erektsiooni saavutamise või säilitamisega üheks potentsiaalseks ohumärgiks, et keha veresoonte tervisega ei ole kõik korras. Kõige sagedasem erektsioonihäire põhjus on kubemepiirkonna veresoonte funktsiooni langus, mis on enamasti põhjustatud algavast või juba välja kujunenud ateroskleroosist ehk veresoonte lupjumisest. Seetõttu on südame-veresoonkonnahaigustega (näiteks kõrge vererõhuga) meestel ka erektsiooniga seotud probleemid sagedasemad.

Südamehaiguste ja erektsioonihäire omavaheline seotus tähendab omakorda ka seda, et seksuaalse funktsiooni häireid märgates peaksid mehed mõtlema ka oma südame tervise peale. Eriti kehtib see nooremate, 30-40ndates eluaastates meeste puhul, kuna nooremas eas avalduv veresoonte funktsiooni langusest põhjustatud erektsioonihäire viitab ka suurenenud südame-veresoonkonna haiguse riskile. Uuringud on näidanud, et välja kujunenud südame pärgarterite ateroskleroosiga meestest esinevad vähemalt 50 protsendil ka erektsiooniprobleemid. Märkimisväärne on, et seksuaalse funktsiooni häire tekib enamikel, ligi 70 protsendil juhtudest enne, kui mehed hakkavad tundma pärgarterite ummistusele viitavaid sümptomeid, nagu koormustaluvuse järsku langust, pigistustunnet või valu rinnus.

Ajavahemik erektsioonihäire avaldumisest kuni võimaliku südamearterite verevoolu takistuse välja kujunemiseni on keskmiselt 2-5 aastat. Seega annab õigeaegne probleemile tähelepanu pööramine meestele võimaluse pöörduda arsti vastuvõtule uuringuteks enne tõsise tervisehäda välja kujunemist. Kui organismi märguannetele tähelepanu mitte pöörata, võib esimene märk südame-veresoonkonna haigusest olla südameinfarktiga haiglasse sattumine, mille puhul on tegu eluohtliku seisundiga ning varajase ennetuse jaoks on liiga hilja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles