Kolm sümptomit, mis on soolevähi peamised ilmingud

PM Tervis
Copy
Soolevähi eest pakub kaitset värske toidu söömine.
Soolevähi eest pakub kaitset värske toidu söömine. Foto: Shutterstock

Soolevähi peamised sümptomid on muutused tualetis käimise harjumustes ja veri väljaheites. Haigusest võib aga märku anda ka pärast söömist tekkinud valu.

Soolevähk on üks levinumaid vähkkasvajaid. Varased märgid soolekasvajast võivad olla varjatud ja jääda tähelepanuta — näiteks, kui pärast söömist tekib äkki valu, vahendab portaal Express.

Suurbritannia tervishouipakkuja (NHS) kirjutab, et valu pärast söömist võib tekkida soolevähi korral isegi siis, kui süüakse vähem kui tavaliselt. Valu võib olla vaevumärgatav ning seetõttu jääda tähelepanuta.

Kolm peamist soolevähi sümptomit on veri väljaheites, muutused sooletegevuses, näiteks sagedasem ja vedelam väljaheide ning alakõhuvalu.

Erinevad võimalikud valu põhjused

Kuna suurel enamusel tekib soolevähk pärast 60. eluaastat, siis muutub nende sümptomite märkamine vanuse kasvades olulisemaks. Äkki algav kõhuvalu võib olla ohumärk ning sellele tuleks reageerida.

Tõsise alakõhuvalu puhul tuleks kohe arstiga ühendust võtta või pöörduda erakorralise meditsiini osakonda. Valu võib tulla ka pimesoolepõletikust, maohaavanditest või neerukividest.

Teised soolevähi märgid võivad olla pidev väsimus, kaalulangus ja valuliku tüki moodustumine kõhus.

Oluline on märgata sooletegevuses tekkinud muutusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles