SYNLABi laboriarst: kõrge kolesteroolitase ei ole vaid eakate meeste probleem

PM Tervis
Copy
Halb (LDL) kolesterool kleepub veresoone seinte külge ja tekitab veresoonte lupjumist. Pilt on illustreeriv.
Halb (LDL) kolesterool kleepub veresoone seinte külge ja tekitab veresoonte lupjumist. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kõrge kolesteroolitase on üks peamisi südame- ja veresoonkonnahaiguste põhjustajatest. Levib müüt, nagu oleks kolesteroolitasemega probleeme ainult keskealistel ja vanematel ülekaalulistel meestel, kuid tegelikkuses on kolesteroolinäit SYNLABi andmetel üle normi pea 60 protsendil Eestis elavatel inimestel, kelle seas on erinevas vanuses mehi ja naisi.

«Südame-veresoonkonnahaiguste peamised riskitegurid on normväärtusest väljas üldkolesterooli ja LDL- ehk halva kolestrooli tase ning kõrgenenud vererõhk, mida soodustab paljuski stress ja ebapiisav puhkus, ebatervislik toitumine ning vähene liikumine ja sellega sageli kaasnev liigne kehakaal,» rääkis SYNLABi laboriarst dr Jüri Laasik. Kolesterool on eluks hädavajalik, see aitab toota mitmeid hormoone, D-vitamiini ja toidu seedimises osalevaid sapphappeid, kuid probleem tekib, kui inimese veres on kolesterooli liiga palju.

«Suurenenud LDL-kolesterooli sisaldus on üks peamisi veresoonkonna kahjustuse põhjustajaid ja kõrges kontsentratsioonis ka ateroskleroosi ehk veresoonte lupjumise ning sellega seotud müokardiinfarkti ja insuldi tekke riskifaktor. Probleem seisneb selles, et LDL-kolesterool võib ladestuda arterite seintele, mistõttu arterid ahenevad ning muutuvad põletikulisteks ja verevool halveneb. Mingil hetkel võib see ladestus ehk naast rebeneda ja tekitada trombi, mis võib halvimal juhul põhjustada südamelihase infarkti või insuldi,» selgitas dr Laasik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles