UURING Levinud pahe avab ukse skisofreeniale (1)

PM Tervis
Copy
Marihuaana on kanepitaime kuivatatud osadest valmistatud uimasti.
Marihuaana on kanepitaime kuivatatud osadest valmistatud uimasti. Foto: Shutterstock

Marihuaana peamine psühhoaktiivne ühend tetrahüdrokannabinool (THC) võib esile kutsuda muutusi mikrogliia struktuuris. Tegemist on spetsiaalsete aju immuunrakkudega, mille surm ja arvukuse vähenemine võib tagant tõugata skisofreenia geneetilise eelsoodumuse avaldumist, vahendab Medical Xpress.

Ajakirjas Nature Communications avaldatud leiud lisavad tõendeid, et marihuaana suitsetamine või söömine võib ohtu seada noorukite aju arengu.

«Marihuaana meelelahutuslik ja meditsiiniline kasutamine laieneb USAs ja välismaal kiiresti ja teismelised on eriti haavatavad THC pikaajaliste negatiivsete mõjude suhtes,» ütleb Atsushi Kamiya, psühhiaatria ja käitumisteaduste professor Johns Hopkinsi ülikooli meditsiinikoolist. «Me teame, et THC on psühhoaktiivne ja selle kontsentratsioon marihuaanataimedes on viimase 20 aasta jooksul kasvanud neli korda, mis kujutab endast erilist ohtu noorukitele, kellel on geneetiline eelsoodumus psühhootilistele häiretele, sealhulgas skisofreeniale.»

Mikrogliia rakud on immuunrakkude spetsiaalne alamhulk, mida nimetatakse ajus elavateks makrofaagideks ja mida leidub kesknärvisüsteemis. Need mängivad otsest rolli neuronitevahelises suhtluses, immuunvastuses ja terve aju arengus. Noorukieas omavad mikrogliiarakud kriitilist rolli aju küpsemisel.

Johns Hopkinsi uurijad kahtlustasid, et neid segavad struktuurimuutused võivad teismeliste veel arenevas ajus muuta aju sidesüsteemi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles