Vähetuntud sümptomid, mis võivad anda märku munasarjavähist

PM Tervis
Copy
Puhitus on igati normaalne, aga kui see kestab järjepanu nädalaid ja läheb aina hullemaks, on aeg konsulteerida arstiga.
Puhitus on igati normaalne, aga kui see kestab järjepanu nädalaid ja läheb aina hullemaks, on aeg konsulteerida arstiga. Foto: Shutterstock

Londonis töötava onkoloogi Gordon Rustini sõnul ei erine munasarjavähi sümptomid tüüpilistest muudest probleemidest, nagu seede- ja menstruaalhäired ning ärritunud soole sündroom. See võib ta hinnangul seletada, miks ei pöördu paljud munasarjavähi sümptomeid kogenud naistest arsti juurde.

Kõikide vähkide puhul on prognoos parem, kui haigus on avastatud varakult. Eriti kehtib see munasarjavähi puhul, kus esimeses staadiumis avastatud juhtudest paraneb enamik raviga täielikult, vahendas MSN News. «Näen naisi, kel on olnud sümptomid aasta või kauem ning juurdlen, et kui neile oleks toona tehtud ultraheli või vereproov, kas neil oleks siis vähk diagnoositud juba esimeses staadiumis,» rääkis professor Rustin.

Mis on munasarjavähi sümptomid?

Neid võib arsti sõnul segi ajada isegi menstruaalvaludega, samuti võivad märgid olla valud alakõhus või küljes. Menstruatsioonitsükkel võib olla ebaregulaarne, enesetunne vilets ning vajadus tualetti külastada sage. Haigusega võib kaasneda tunne, nagu kõht oleks paisunud või paistes. «Tursunud tunne on üks tüüpilisemaid munasarjavähiga seotud sümptomitest ning see on hullem pärast söömist,» ütleb Rustin. Ta lisab, et selle käes kannatajad võivad enesetunde parandamiseks hakata söömisega tagasi hoidma.

Tasub aga meeles pidada, et tursumistunnet ja kõhu pundumist kogeb suurem osa naisi korra kuus ka menstruatsiooni ajal. Kuidas siis teada, et midagi on viltu?

Arst selgitab, et menstruaaltsükliga seotud kõhu pundumine kestab mõne päeva, harvem kauem, aga vähi korral muutub see progresseeruvalt hullemaks ja vajab uurimist, kui kestab üle nädala või kahe.

Professor Rustin selgitab, et valu seksi ajal võib samuti olla märk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles