Kuidas ravida köha? | Apteekri praktilised nõuanded

Apotheka
Copy
Foto: Apotheka

Kuna köha on üheks sagedamini esinevaks tervisehädaks, huvitab paljusid, kuidas köha leevendada või milline on parim rögalahtisti. Köha põhjused on väga erinevad ja vastavalt põhjustele on võimalik valida ka parim köha ravi. Erilist tähelepanu ja teadmisi vajab köha ravimine lapsel või köha ravi koduste vahenditega, seda selleks, et mitte endale või lapsele valede ravivõtetega liiga teha. Apotheka proviisor Karina Udaltsova räägib köhast ja selle ravivõimalustest.

Miks tekib köha?

Köha on üks levinumaid tervisehädasid, mida kogeb vähemalt ühel korra aastas ligi 70% inimestest kuid köha ravimine võib mõnikord olla arvatust keerulisem.

Sageli arvatakse, et köha tekib külmetamisest, kuid tegelikult on ülemiste hingamisteede haiguste tekitajaks hoopis viirused, külmetamine aitab viirustel lihtsalt paremini mõjule pääseda. Köha on keha kaitsemehhanism, mille eesmärgiks on lahti saada hingamisteedesse kogunenud limast. Sellisel juhul ongi tegemist kõige tavalisema köhaga - viirusinfektsioonist põhjustatud köha, mis on alguses kinnine ja haiguse edenedes muutub lahtisemaks.

Loomulikult võib köha olla tekitatud ka allergiatest, hingamisteedesse sattunud võõrkehadest, teatud ravimitest, ümbritsevast keskkonnast ja ärritajatest, söögitorru sattunud maohappest või raskematest haigustest. Parim köharavim sõltub köha iseloomust ja tekkepõhjusest.

Köha võib olla ka üheks reflukshaiguse sümptomiks. Reflukshaiguse korral heidetakse maosisaldis tagasi söögitorusse, suhu või ninaneelu.

Köha põhjustavad ka:

  • allergiad,
  • suitsetamine,
  • vererõhuravimite tarvitamine (AKE-inhibiitorid),
  • südamepuudulikkus,
  • vaimse tervise häired (stress, ärevus, depressioon),
  • välised ärritajad (parfüümid, suits, külm õhk).

Mõnikord harva võivad köha esile kutsuda ka atüüpilised haigustekitajad. Sellisteks on näiteks kopsuklamüüdia, kopsumükoplasma ja läkaköha tekitav bakter.

Kuidas ravida köha?

Foto: Apotheka

Köha ravimine nõuab kannatlikkust, see ei kao tavaliselt paari päevaga. Kui esimesed sümptomid tekivad, siis tuleks mõista, et organismile on vaja anda taastumiseks aega ja alustada võiks koduse sümptomaatilise raviga. Tööl käimine ei ole viirushaigustega soovitatav ja vastutustundlik teiste suhtes ning samuti pikendab see haiguse kulgu ka haige enda jaoks. Ülemiste hingamisteede viiruseid väga kiiresti välja ravida ei ole võimalik, kuid alati on võimalik sümptomeid leevendada ja selleks on tänapäeval väga palju erinevaid vahendeid ja võimalusi. Köha pärssimine, eriti siis kui röga on lahti, ei ole soovitatav, sest muidu jääb sekreet välja köhimata, röga satub sügavamale hingamisteedesse ja haiguse kulg võib muutuda veelgi raskemaks.

Köha võib olla nii kinnine kui lahtine, ning just sellest sõltub ka köha ravi.

Mida teha kinnise köha korral?

Viiruslik köha on enamasti kinnine ja kuiv, ning röga peaaegu puudub. Hingamisteed on ärritunud pidevast köharefleksist ja mitteproduktiivsest köhimisest, ning just seda tulebki arvesse võtta, kui eesmärgiks on kuiva köha ravi. Sel puhul on kõige olulisem limaskestasid niisutada ja köhaärritust leevendada.

Soojad joogid

Köha puhul on väga tähtis tarbida palju vedelikku.

Vedeliku tarbimine vedeldab sekreeti, nii et seda on kergem välja nuusata või köhida, vähendab kurguärritust ja aitab ka haigustekitajaid kehast välja viia. Soovitav on tarbida sooja jooki, näiteks teed, ja lisada sinna mett ja C-vitamiini sidruni või marjade kujul ja ingverit. Tee võib olla nii tavaline, kui ka ravitee, millel on veelgi suurem kasutegur. Köha vastu on saadaval mitmeid tõhusaid raviteesid, ning neist enamikel on röga lahtistav toime.

Tuntuimateks teedes kasutatavateks köhavastasteks ravimtaimedeks on nõmm-liivatee, angervaks, raudrohi, iisop, paiseleht ja kassinaeris. Seega, kui nuputad, kuidas köhaärritust leevendada või röga lahti saada, siis tasub mõlemal juhul alustada soojast looduslikust raviteest. Kindlasti tasub juua ka palju vett ja võimalusel värsketest marjadest (nt astelpajust) valmistatud mahla, mis on hea C-vitamiini allikas. Jook olgu pigem leige või soe, mitte kuum.

Limaskestade niisutamine

Kuiva ja ärritava köha korral tekib limaskestade turse ja pidev köhimine ärritab limaskestasid, muutes need kuivaks ja tundlikuks. Sellisel juhul oleks kindlasti vaja limaskestasid niisutada ja selleks sobivad väga hästi imemistabletid. Köhavastased imemistabletid suurendavad süljevoolu, niisutades ja vähendades ärritust. Ka erinevad kurguspreid ja siirupid toimivad sarnaselt.

Limaskestasid niisutavad ja lõõgastavad ka eeterlikud õlid nagu näiteks eukalüpt ja piparmünt, kuid tuleb meeles pidada, et eeterlike õlid aurud ei sobi lastele ja rasedatele.

Hanerasvasalv ja sinepiplaastrid

Lisaks ravimtaimedest teedele on looduslikus köharavis juba vanadest aegadest aukohal püsinud hanerasv ja sinepiplaastrid. Köha ravi rahvameditsiinis soovitab hanerasva kasutada juba väikelastel. Ka tänapäeva kaasaegses meditsiinis soovitatakse seda köha korral kanda isegi beebide õrnale nahale. Hanerasva tuleks veidi soojendada, nii et seda on lihtne määrida ja seejärel kanda rindkerele ja jalataldadele paar korda päevas. Hanerasva võib asendada ka beebidele mõeldud külmetuspalsamiga.

Sinepiplaastrid on samuti köha vastu tõhusad ning neid on saadaval nii lastele kui täiskasvanutele. Sinepiplaastrit kasutatakse köha korral verevarustuse parandamiseks ja soojatunde tekitamiseks.

Inhalaatsioonid

Kui limaskestad on kuivad ja köhaärritus piinav, siis võib abi olla inhalaatoriga auru tegemisest. See aitab limaskesti niisutada ja seeläbi ärritust vähendada, ning samal ajal ka sekreeti vedeldada. Inhalaatoreid on mitmeid eri tüüpe ja vastavalt inhalaatori tüübile võib neis kasutada, kas tavalist füsioloogilist lahust või ka arsti poolt välja kirjutatud ravimit. Kui kasutada tavalist füsioloogilist lahust ehk 0,9% naatriumkloriidi lahust, siis ei ole võimalik auru tegemisega üle doseerida ega kõrvaltoimeid tekitada.

Eriti mugav on kasutada väikestesse ampullidesse pakendatud füsioloogilist lahust, mida on lihtne koos inhalaatoriga kaasas kanda. Inhalaatoreid on väga erinevas suuruses. Suuremad kompressoriga inhalaatorid on mugavad ja võimsad kodus kasutamiseks, ning väiksemad võrktehnoloogial põhinevad inhalaatorid ei tee kõva häält ja neid saab kasutada ka pikali asendis. Lisaks töötavad võrktehnoloogial põhinevad inhalaatorid ka patareidel ja ei vaja voolu ning on mugavad kaasas kandmiseks.

Rohkem inhalaatorite valikust võib lugeda meie artiklist.

Köha pärssivad ravimid

Mõnikord võib olla vajalik köharefleksi pärssida, eriti siis kui köha segab öösel pikka aega ja tugevalt und, või paranemisfaasis, mil röga enam ei teki, kuid köhaärritus ei ole veel taandunud.

Köhapärssijaid nagu dekstrometorfaan, kodeiin ja okseladiin mõjutavad kesknärvisüsteemi ja neid võib kasutada ainult kuiva mitteproduktiivse köha korral ning sedagi ainult täiskasvanutel.

Mida teha lahtise köha korral?

Lahtist köha nimetatakse ka produktiivseks köhaks. Lahtise köha korral eraldub hingamisteedest röga ja tegemist on hingamisteede põletikuga. Kui röga hingamisteedes koguneb, siis tekib köharefleks, mille eesmärk on puhastada hingamisteed sekreedist. Seda sorti köha tekib nii külmetushaigustest kui gripist, kuid on omane ka kopsupõletikule või teistele raskematele infektsioonidele.

1. Rögalahtistid

Kui köha on lahtine, siis on soovitatav kasutada rögalahtisteid, et sekreeti vedeldada ja kergendada selle väljutamist hingamisteedest läbi köhimise. Rögalahtistit tuleb võtta mitmeid kordi päevas ja regulaarselt, samal ajal tarbides ka palju vedelikku.

Väikelapsed aga ei oska sageli röga piisavalt efektiivselt välja köhida ning seetõttu ei olegi alla 2-aastastel lastel rögalahtistite kasutamine lubatud. Tugevamad rögalahtistajad sisaldavad ambroksooli, atsetüültsüsteiini ja bromheksiini ja veidi leebema toimega sisaldavad looduslikke aineid nagu näiteks altee ekstrakt, ning see on sobiv köharohi ka lapsele.

NB! Paljude paratsetamooli sisaldavate külmetusteede koostises on juba olemas kas rögalahtisti või köhapärssija. Neid kahte gruppi ei tohi samal ajal võtta. Seega, kui on soov köharohi lisaks osta, on tähtis hoolikalt lugeda infolehte või konsulteerida apteekriga.

2. Soojad joogid

Soojade jookide tarbimine mõjub hästi nii kinnise kui lahtise köha korral. Võib juua sooja teed või lihtsalt tavapärasest veidi rohkem vett, mõlemad variandid aitavad sekreeti vedeldada ja välja köhida.

3. Ravimid retsepti alusel

Mõnikord võib köha korral olla vajalik ka antibiootikume võtta. Seda juhul, kui viirus läheb üle bakteriaalseks põletikuks, näiteks tekib viirusliku bronhiidi tagajärjel kopsupõletik.

Kuidas leevendada väikelaste köha?

Foto: Apotheka

Väikelaste köha leevendamiseks on vahendite valik piiratum. See tuleneb peamiselt lapse organismi eripäradest.

NB! Nagu oli mainitud, kuna alla 2-aastased ei saa röga välja köhimisega veel hästi hakkama, siis ei soovitata rögalahtistavaid preparaate neile üldse manustada. Ka köha pärssivad ravimid ei sobi väikestele lastele.

Parimaks vahendiks väikelaste köha leevendamiseks on inhalaatori aur. Ka hanerasva määrimine rinnakule ja jalataldadele võib kiiremale paranemisele kaasa aidata. Kindlasti ei tohi ära unustada vedeliku tarbimist, sest ka piisav joomine aitab röga vedeldada ja üldisele paremale enesetundele kaasa.

Larüngiit ehk kõripõletik on üheks köhaga kulgevaks hingamisteede haiguseks, mis väikelapsi ohustab. Väikelaste hingamisteed on kitsamad ja põletiku poolt tekitatud turse võib hakata hingamist takistama. Larüngiidi tunneb ära iseloomuliku paukuva köha ja vilistava või kõõksuva hingamise järgi. Sellised hingamisprobleemid leiavad eriti sageli aset öösiti ja mõjuvad lapsevanematele ehmatavalt. Heaks kiireks abivahendiks on teha inhalaaatoriga auru, minna sobivalt riietatuna välja värske jaheda õhu kätte, avada aken, keerata vannitoas lahti kuumavee kraan ja lasta lapsel vannitoa niiskes õhus hingata. Kui on näha, et need võtted ei toimi, tuleks kutsuda kiirabi või sõita EMO-sse. Larüngiit on sagedamini esinev just alla 5-aastastel lastel, sest nende hingamisteed on märgatavalt kitsamad.

Ka kurku valguv röga võib väikelast köhima ajada. Seda eriti juhul, kui nohu on tugev. Siis peakski tegelema eeskätt nohuga - puhastama nina meresoola lahusega, eemaldama sekreeti aspritaatoriga, või kui laps oskab, paluda tal ise nuusata. Ka voodipeatsi kõrgemale tõstmisest võib abi olla, sest nii muutub lima äravool lihtsamaks.

Millal pöörduda köhaga arsti poole?

Viirusinfektsioonist põhjustatud köha võib kesta isegi kuni kolm nädalat ja ei ole üldjuhul inimesele ohtlik. Kui köha on kestnud juba kolm nädalat siis on soovitatav pöörduda arsti poole. Pikemalt kestev köha on juba krooniline köha ja viirusinfektsioonist võib olla tekkinud tüsistusena näiteks kopsupõletik või võib olla välja arenenud mõni muu kroonilist köha põhjustav haigus või seisund.

Mis on krooniline köha ja kuidas ära tunda?

Krooniliseks köhaks nimetatakse ükskõik millist köha, mis on kestnud täiskasvanutel üle kaheksa nädala ja lastel üle nelja nädala. Kauakestev köha ei ole mitte ainult väsitav ja häiriv vaid vajab ka arsti tähelepanu, et selgitada välja köha põhjus. Krooniline köha võib tekkida päris mitmel erineval põhjusel.

Suitsetamine

Üks tuntumaid ja peamisi kroonilise köha põhjustajaid, millest lahti saamiseks piisab sageli vaid suitsetamisest loobumisest.

Kopsuhaigused

Köha on mitmete tõsiste krooniliste haiguste nagu krooniline obstruktiivne kopsuhaigus, kopsuvähk või tsüstiline fibroos, sümptomiks. Osad nendest kopsuhaigustest on aga samuti suitsetamise tagajärjel tekkinud.

Allergiad

Kuigi allergiat seostatakse peamiselt nohuga, võib ka köha olla allergia üheks sümptomiks, eriti võib seda kahtlustada juhul kui tegemist on kuiva köhaga ja kaasnevad aevastamine, hingamisraskused või turse.

Astma

Astmaatilist köha iseloomustavad peamiselt köhahood, mis esinevad peamiselt öösiti ja/või varahommikuti.

Gastroösofageaalne reflukshaigus

Selle haiguse üheks peamiseks sümptomiks on kähe hääl hommikul ja kestev krooniline köha.

Psühhogeenne köha

Tegemist on köhaga, mille põhjustajaks on stress ja ärevus, ning mida magamise ajal ei esine.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles