ANTIBIOOTIKUMRAVI TAGAMAAD Loe, miks ei ole see tõhusaim viis ravimaks laste infektsioone

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Antibiootikumid.
Antibiootikumid. Foto: Shutterstock

Uuringud väidavad, et antibiootikumresistentsuse kõrge taseme tõttu ei ole laste ja imikute tavaliste infektsioonide raviks kasutatavad antibiootikumid enam paljudes maailma osades tõhusad. Kuidas on teadlased sellise avastuseni jõudnud? 

Sydney ülikooli juhitud uuringus leiti, et paljud Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) soovitatud antibiootikumid on vähem kui 50% tõhusad laste infektsioonide, nagu kopsupõletik, sepsis (vereringe infektsioonid) ja meningiidi raviks. Tulemused näitavad, et ülemaailmsed antibiootikumide kasutamise juhised on aegunud ja vajavad ajakohastamist.

Kõige tõsisemalt mõjutatud piirkonnad on Kagu-Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnad, sealhulgas naaberriigid Indoneesias ja Filipiinidel, kus igal aastal juhtub tuhandeid antibiootikumiresistentsusest tingitud laste surmajuhtumeid.

WHO on teatanud, et antimikroobne resistentsus (AMR) on üks kümnest suurimast inimkonnale ähvardavast ülemaailmsest rahvatervise ohust. Igal aastal esineb vastsündinutel maailmas hinnanguliselt kolm miljonit sepsise juhtu, mille tagajärjel sureb kuni 570 000 inimest. Paljud neist on tingitud tõhusate antibiootikumide puudumisest resistentsete bakterite raviks.

Uuringud näitavad, et ülemaailmseid antibiootikumide suuniseid tuleb kiiresti ajakohastada, et kajastada AMR-i kiiresti arenevat määra. Maailma Terviseorganisatsiooni uusim suunis avaldati 2013. aastal.

Uuringus leiti, et üks antibiootikum, tseftriaksoon, on tõenäoliselt efektiivne ainult iga kolmanda sepsise või meningiidi vastsündinute ravis. Tseftriaksooni kasutatakse Austraalias laialdaselt ka paljude laste infektsioonide, näiteks kopsupõletiku ja kuseteede infektsioonide raviks.

Teine antibiootikum, gentamütsiin, on tõenäoliselt efektiivne vähem kui poolte sepsise ja meningiidi juhtude laste ravis.

Gentamütsiini kirjutatakse tavaliselt välja koos aminopenitsilliinidega, mille tõhusus on samuti imikute ja laste vereringeinfektsioonide vastu võitlemisel.

Juhtautor Phoebe Williams ülikooli rahvatervise koolist ja Sydney nakkushaiguste instituudist on nakkushaiguste spetsialist, kelle uurimistöö keskendub AMR-i vähendamisele kõrge koormusega tervishoiuasutustes. Williamsi sõnul esineb laste multiresistentsete bakteriaalsete infektsioonide juhtumeid kogu maailmas üha sagedamini.

AMR on laste jaoks problemaatilisem kui täiskasvanutele, kuna uusi antibiootikume katsetatakse laste peal rohkem. Williamsi sõnul peaks uuring olema äratuskõne kogu maailmale. 

«Antibiootikumiresistentsus kasvab kiiremini, kui me mõistame. Vajame kiiresti uusi lahendusi, et peatada invasiivsed multiresistentsed infektsioone ja tuhandete laste surmajuhtumeid, mis juhtuvad igal aastal,» kommenteerib ta. 

Wiliamsi sõnul on parim viis laste infektsioonide antibiootikumiresistentsuse vastu võitlemiseks seada prioriteediks rahastamine, et uurida lastele ja vastsündinutele mõeldud uut antibiootikumravi.

«Antibiootikumide puhul keskendutakse kliiniliselt tavaliselt täiskasvanutele ning liiga sageli jäetakse kõrvale lapsed ja vastsündinud. See tähendab, et meil on uute ravimeetodite jaoks väga piiratud võimalused ja andmed,» märkis ta.

Hetkel uurib Williams vana antibiootikumi fosfomütsiini ravi Austraalia laste multiresistentsete kuseteede infektsioonide vastu.

Ta teeb koostööd ka WHO pediaatriliste ravimite optimeerimise komiteega, et tagada lastele võimalikult kiire juurdepääs antibiootikumidele ravimaks multiresistentseid infektsioone ja vähendamaks laste AMR-ist põhjustatud surmajuhtumeid.

«See uuring paljastab olulisi probleeme, mis on seotud tõhusate antibiootikumide kättesaadavusega laste tõsiste infektsioonide raviks,» ütleb vanemautor, Angkori lastehaigla Kambodža Oxfordi meditsiiniuuringute üksuse direktor Siem Reapis ja ülikooli pediaatrilise mikrobioloogia professor Paul Turner, «See tõstab esile ka pideva vajaduse kvaliteetsete laboriandmete järele, et jälgida AMR-i olukorda, mis hõlbustab ravijuhiste õigeaegset muutmist."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles