Milline on õige kaalulangetamise tempo?

PM Tervis
Copy
Kaalulangetusega on seotud mitmeid müüte.
Kaalulangetusega on seotud mitmeid müüte. Foto: Shutterstock

Kõikide harjumuste, sh söömis- ja liikumisharjumuste muutmine võtab aega. Kiired muutused ei ole tihti jätkusuutlikud ning võivad isegi olla ohtlikud.

Liikumisaktiivsuse suurendamisel on mõistlik seda teha järk-järgult, et vältida vigastusi ja ülekoormust. Samuti oma söömisharjumuste muutmisel võiks anda kehale aega kohaneda, eriti kui muudad olulisel määral oma toidusedelit. Järk-järgult muudatuste tegemisel väldid ebameeldivate kõrvalmõjude teket, näiteks tarbides rohkem köögivilju ning seega ka kiudaineid, võivad algul tekkida seederaskused ja puhitus.

Kui soovid kaalu langetada, tasub meeles pidada, et aeglasem kaalulangetamine on organismile kasulikum ning tulemused on püsivamad.

Kaalulangetamise tempo võiks jääda vahemikku 0,5–1 kg nädalas. Sugugi halb ei ole ka kaalulangetamise tempo vaid üks kilogramm kuus. Suurema ülekaalu puhul võib aga tempo olla ka kiirem. Optimaalne kaalulangetamise kiirus on seega individuaalne.

Uuringud näitavad, et vaid 10 protsenti inimestest suudab pärast kehakaalu langetamist saavutatud uut kaalu säilitada aasta jooksul. Seega peavad muudetud söömis- ja liikumisharjumused saama elu lahutamatuks osaks. See omakorda tähendab, et tehtavad muudatused peavad olema pikaajalised ja jätkusuutlikud, kirjutatakse Tervise Arengu Instituudi leheküljel

Kaalu langetamine võib endaga kaasa tuua ohte: söömishooge, vastupandamatuid isusid ja liigset keskendumist toidule.

10 nippi söömisharjumuste muutmiseks:

  • Enne söömist mõtle sellele, kuidas end tunned – kas sul on nälg või tekkis soov süüa mõnel muul põhjusel.
  • Söö istudes, süües ära vaata televiisorit, loe raamatut ega kasuta telefoni vms. Selle asemel keskendu vaid söömisele.
  • Teadvusta toidu päritolu ja selle teekonda sinu lauale, ole tänulik.
  • Söö aeglaselt, näri toitu põhjalikult.
  • Märka toidu välimust, lõhna, tekstuuri, maitset.
  • Ole teadlik oma portsjonite suurusest, väärtusta toidu kvaliteeti, mitte kvantiteeti.
  • Alusta söömist enne, kui oled väga näljane, et vältida impulssotsuseid.
  • Pane kahvel ampsude vahel käest ära, et vältida kiirustamist.
  • Ei pea sööma taldrikut alati tühjaks, lõpeta söömine, kui tunned mugavat täiskõhutunnet.
  • Ära keela endale oma lemmiktoite või magustoite, kuid arvesta ka neid süües eelmisi nippe ja proovi mitte liialdada. Samas ära tunne end süüdi, kui juhtub, et sööd liiga palju.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles