Mäluprobleemide vastu aitab mõnus harrastus

PM Tervis
Copy
Millel on mõju mälule?
Millel on mõju mälule? Foto: Shutterstock

Peenhäälestatud kehaliikumist õpetava tai chi harrastamine leevendab vanemas eas kognitiivseid probleeme paremini kui tavalised venitusharjutused, viitab uus uuring.

Kognitiivsete protsesside all mõeldakse näiteks tähelepanu, taju, mälu, mõtlemisoskust.

Kerget kognitiivset häiret iseloomustab funktsionaalse tunnetuse langus ja see mõjutab 16–20 protsenti üle 65-aastastest inimestest, vahendab Eureka Alert. Seisund võib põhjustada mälu- ja mõtlemisprobleeme ning halvendada korraga kahe ülesande täitmist ning sellest tulenevalt segada igapäevaelu.

Nii kognitiivne langus kui ka kahe ülesande täitmise halvenemine on seotud suurema kukkumisohu, suurenenud tervishoiukulude ja suremusega. Praegused kliinilised juhised soovitavad treenida kognitiivse funktsiooni säilitamiseks ja languse leevendamiseks, kuid inimest leebelt proovile paneva tai chi mõju ei ole seni täielikult mõistetud.

Ajakirjas Annals of Internal Medicine avaldatud enam kui 300 kerge kognitiivse häire või enda teatatud mäluprobleemidega vanema täiskasvanuga tehtud uuring näitas, et Hiina võitluskunsti tai chi rikastatud versioon võib olla nende vastu tõhus võitlusvahend.

Oregoni uurimisinstituudi teadlased määrasid uuringusse juhuslikult 318 täiskasvanut, kellel olid mäluprobleemid. Nad jagati kolme rühma, kus harrastati kognitiivselt rikastatud tai ji quan`i, mida tuntakse tai chi`na, tavapärast tai ji quan`i või venitamist. Inimesed osalesid virtuaalselt tund aega kestvatel treeningutel kord nädalas 24 nädala jooksul.

Uuringus parandas kognitiivselt täiustatud tai ji quan märkimisväärselt kognitiivset võimekust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles