HAIGLA KIRJUTAB Teise seasüdame siirdamise saanud mees suri

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Lawrence Faucette koos oma naise Anniga 2023. aasta septembris Baltimore'i ülikooli haiglas enne seasüdame siirdamist.
Lawrence Faucette koos oma naise Anniga 2023. aasta septembris Baltimore'i ülikooli haiglas enne seasüdame siirdamist. Foto: Medical Xpress, Mark Teske/Marylandi Meditsiiniülikool.

Marylandi arstid teatasid teisipäeval, et teine inimene, kellele siirdati sea süda, suri peaaegu kuus nädalat pärast ülimalt eksperimentaalset operatsiooni.

58-aastane Lawrence Faucette oli suremas südamepuudulikkusesse ega sobinud traditsiooniliseks südamesiirdamiseks ning otsustati, et 20. septembril saab ta geneetiliselt muundatud seasüdame.

Marylandi ülikooli meditsiinikooli andmetel tundus süda esimese kuu jooksul olevat terve, kuid viimastel päevadel hakkas see ilmutama äratõukereaktsiooni märke. Faucette suri esmaspäeval.

Haigla avaldatud avalduses ütles Faucette'i naine Ann, et tema abikaasa teadis, et tema aeg meie juures on lühike ning see oli tema viimane võimalus teiste heaks midagi teha. «Ta ei kujutanud kunagi ette, et jääb nii kauaks ellu,» kommenteerib Ann. 

Marylandi meeskond tegi eelmisel aastal maailmas esimese geneetiliselt muundatud sea südame siirdamise teisele surevale mehele. David Bennett elas kaks kuud enne seda, kui süda ebaõnnestus, põhjustel, mis pole täiesti selged, kuigi hiljem leiti elundi seest märke sea viirusest. Selle esimese katse õppetunnid tõid enne teist katset kaasa muudatusi, sealhulgas parema viirusetestimise.

«Härra Faucette'i viimane soov oli, et me kasutaksime oma kogemustest õpitut maksimaalselt ära,» ütles siirdamist juhtinud kirurg doktor Bartley Griffith oma avalduses.

Loomalt inimesele elundite siirdamise katsed – ksenotransplantaadid – on aastakümneid ebaõnnestunud, sest inimeste immuunsüsteem hävitab koheselt võõra koe. Nüüd proovivad teadlased kasutada uuesti geneetiliselt muundatud sigu, et muuta nende elundid inimlikumaks.

Paljud teadlased loodavad, et ksenotransplantaadid võivad ühel päeval kompenseerida inimelundidoonorluse tohutut puudust. Üle 100 000 inimese on riigi siirdamise nimekirjas, enamik neist ootab neerusid ja tuhanded surevad oodates.

Käputäis teadusrühmi on testinud sigade neere ja südameid ahvidel ja annetatud inimkehadel, lootes saada piisavalt teada, kas Toidu- ja Ravimiamet võimaldaks ametlikke ksenotransplantaadi uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles