Pikema Sõpruse Päev ja 5MIINUST kutsuvad mehi tervisekontrolli

PM Tervis
Copy
Pikema Sõpruse Päev ja 5MIINUST
Pikema Sõpruse Päev ja 5MIINUST Foto: Pikema Sõpruse Päev

Novembris algas meeste tervise kuu ning selle raames innustab algatus «Pikema Sõpruse Päev» mehi leidma aega enda ja oma sõprade jaoks, minema koos tervisekontrolli ja tegelema terviseriske maandavate tegevustega.

Ettevõtja Rain Vääna algatusel alates 2019. aastast toimunud “Pikema sõpruse päeva” missioon on iga aastaga kasvatada nende meeste hulka, kes peavad kord aastas oma tervise kontrollimist enesestmõistetavaks. „Pikema Sõpruse Päeva“ eesmärk on kutsuda üles mehi üle Eesti, et nad veedaksid oma sõpradega ühe lõbusa päeva, mille jooksul käiksid ka koos tervisekontrollis. See on ühine koosoldud aeg, et tähistada sõprust, mõelda tervisele ja pikendada üheskoos tervelt elatud aastaid.

Algatuse eesmärk on tõsta Eesti meeste keskmist eluiga, et nad oleksid kauem terved, reipad abikaasad oma naistele, õnnelikud isad lastele ning vanaisad lastelastele. «Pikema Sõpruse Päeva» algatusel on nelja aasta jooksul tervisekontrollis käinud juba üle 13 000 mehe, kelle analüüsid on andnud märku muret tekitavatest terviseriskidest, mida saaks õigeaegse sekkumisega ja elustiili muutmisega ennetada.

Koostöös «Pikema Sõpruse Päevaga» korraldasid Eesti Haigekassa ja TÜ Kliinikumi meestekliinik 40-49 aastaste meeste seas terviseuuringu, millest selgus, et 80 protsenti meestest esines vähemalt üks terviserisk. Nende seas kõige sagedasemad probleemid olid kõrge kolesteroolitase, ülekaal või rasvumine, kõrge vererõhk, madal testosteroonitase ja maksaensüümide kõrgenenud tase.

«Tänu «Pikema sõpruse päeva» liikumisele on meeste ennetavate tervisetegevuste tähtsus jõudnud tänaseks väga paljude meeste ja nende arstide teadvusesse. Probleemsena näen aga seda, et terviseriskid võivad saada ju tuvastatud, aga sellele ei järgne täna veel mitte alati teadlik tegevus nende riskide maandamiseks. Seega kutsun kõiki osapooli üles teadvustamise tasandilt jõudma ka konkreetseid terviseriske maandavate tegevusteni,» kommenteeris algatust TÜ Kliinikumi meestekliiniku juht, professor Margus Punab.

«Meeste sõbralik nügimine on jää vaikselt liikuma lükanud ning nad huvituvad üha enam oma tervisest, lisaks on meeste tervise teemadel hakatud rääkima ka muul ajal kui ainult novembrikuus,» tõdes «Pikema Sõpruse Päeva» eestvedaja Rain Vääna. «Samas on veel pikk tee minna suunamaks mehi igas Eesti nurgas oma tervisele ja elukvaliteedile mõtlema. Teisalt tuleks meditsiinivaldkonna otsustajatel selleks luua ka võimalused, et oleks tagatud meeste juurdepääs arstile.»

Rain Vääna sõnul on tegelikult sõnum mehele väga lihtne: «Võta sõber kaasa ja minge tervisekontrolli! Esimene valik võiks olla perearst aga kui soovid, saad pöörduda ka suurmate ja väiksemate kliinikute poole.»

Sel aastal osaleb «Pikema Sõpruse Päeva» kampaanias ka keskmisi Eesti mehi esindav muusikaline kollektiiv 5MIINUST.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles