Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Neli põhjust, miks tarbida rohkem piparmünti

Copy
Piparmünt
Piparmünt Foto: Elmo Riig

Piparmünt on populaarne maitse- ja ravimtaim, mida leidub metsikult kasvamas nii looduses kui kultuurina koduaedades ning mida kasutatakse juba sajandeid, kirjutab toitumisnõustaja Katri Merisalu Rimi toidublogis.

1. Piparmünt sisaldab väärtuslikke toitaineid

Väga oluliseks peetakse piparmünditaimes leiduvaid ja talle iseloomulikku lõhna andvaid eeterlike õlisid, mida on kõige rohkem enne õitsemise algust: lehtedes kuni kolm protsenti ja õites koguni kuni kuus protsenti. Põhiosa moodustavad mentool (40%-70%) ja mentoon (10%-25%). Veel leidub piparmündis triterpeene, hesperiidini, betaiini, flavonoide, parkaineid (6-12%), ursool- ja oleanoolhapet ja A-provitamiini, karotiini. Värskes mündis leidub ka C-vitamiini. Mõnevõrra võib piparmünditaim sisaldada ka mineraale nagu vaske ja mangaani.

Märksõnad

Tagasi üles