UURING Jämesoolevähki aitab takistada levinud odav ravim

PM Tervis
Copy
Illustratsioon jämesooles tekkinud polüüpidest. Enamik neist on healoomulised, kuid võivad edasi arenedes tekitada jämesoolevähki. Polüübid võivad põhjustada veritsust või kõhuvalu
Illustratsioon jämesooles tekkinud polüüpidest. Enamik neist on healoomulised, kuid võivad edasi arenedes tekitada jämesoolevähki. Polüübid võivad põhjustada veritsust või kõhuvalu Foto: Shutterstock

Müncheni ülikooli teadlased on tuvastanud geneetilise aktivatsiooniahela, mille kaudu aspiriin võib pärssida jämesoolevähi arengut, vahendab Medical Xpress.

Kolorektaalne- ehk jämesoolevähk on maailmas levimuselt kolmas vähivorm. Igal aastal diagnoositakse umbes 1,9 miljonit juhtu ja selle tõttu sureb 900 000 inimest. Aspiriin/atsetüülsalitsüülhape on osutunud üheks kõige lootustandvamaks kandidaadiks jämesoolevähi ennetamisel.

Muuhulgas on uuringud näidanud, et kui südame-veresoonkonna haigustega patsiendid võtsid mitu aastat väikeseid aspiriiniannuseid, vähendas see nende jämesoolevähi riski. Lisaks võib aspiriin pärssida jämesoolevähi progresseerumist. Müncheni ülikooli esperimentaalse ja molekulaarpatoloogia professori Heiko Hermekingi juhitud meeskond uuris, millised molekulaarsed mehhanismid neid mõjusid vahendavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles