AVASTUS Lupjunud veresooni aitab «puhtaks pühkida» tavaline toitaine

PM Tervis
Copy
Kolesterool. Ohuks pole toidus sisalduv kolesterool, vaid et tänapäeval sisaldavad toidud suure hulga transrasvu, mis kolesteroolipügalaid jõuliselt ülespoole nügib.
Kolesterool. Ohuks pole toidus sisalduv kolesterool, vaid et tänapäeval sisaldavad toidud suure hulga transrasvu, mis kolesteroolipügalaid jõuliselt ülespoole nügib. Foto: Shutterstock

Kuigi statiiniravimid hoiavad veresoonte lupjumisega seotud naastude tekkimist hästi kontrolli all, ei saa need neid veresoontest pärast tekkimist lihtsalt kõrvaldada. Teadlased võisid leida viisi vereringesüsteemi puhastamiseks, kasutades paljudes toitudes sisalduvat tavalist toitainet, vahendab New Atlas.

See toitaine on mangaan, metalliline element aatomnumbriga 25. Mangaan on tervisele oluline, toimides koensüümina, mis aitab kaasa süsivesikute ja rasvade ainevahetusele ning mängib rolli närvide ja aju toimimises. Element aitab kaasa ka sidekoe, suguhormoonide, luude moodustumisele.

Enamik inimesi saab toiduga piisavalt mangaani, kuna seda leidub paljudes toitudes, sealhulgas täisteratoodetes, pähklites, lehtköögiviljades, mustas pipras, kohvis, tees ja mujal. Mangaanipuudus võib aga põhjustada lihasnõrkust, viljatust, luude väärarenguid ja isegi krampe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles