Uus kopse kuulav seade aitab tuvastada ohtliku haiguse varajast kulgu

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Kopse kuulav seade Sylvee.
Kopse kuulav seade Sylvee. Foto: Pharmaphorum

Respiratoorse patsiendi kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse ägenemisel võib tulemus olla väga kurnav – võib isegi surmaga lõppeda. Väidetavalt avastab Sylvee nime all tuntud uus kantav seade sellised ägenemised varakult.

Seadet arendab funktsionaalse prototüübi kujul Californias asuv idufirma Samay. See on nime saanud tegevjuhi Maria Artunduaga vanaema Sylvia järgi, kes suri kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse (KOK) tüsistustesse.

Kantav ese teibitakse patsiendi rinnale, kus see jälgib pidevalt kopsude akustilist resonantsi, kui inimene liigub. See on juhtmevabalt ühendatud kasutaja nutitelefonis või tahvelarvutis oleva rakendusega, mis kasutab vastuvõetud signaali analüüsimiseks tehisintellektil põhinevaid algoritme.

Kui seade tuvastab patsiendi hingeldamise ajal õhulõksu märku andva heli, annab see rakenduse kaudu hoiatuse. Õhu kinnijäämine on seisund, mille korral õhk ei välju inimese kopsudest väljahingamise ajal. See on tugevalt seotud KOKi ägenemistega ja mis kõige tähtsam, algab see tavaliselt mitu päeva enne teiste sümptomite ilmnemist.

Sylvee oli hiljuti kliinilise uuringu objekt, kus seadet kandis 110 vabatahtlikku, kes olid terved, astmaatikud või KOKiga. Võrreldes kopsufunktsiooni testimisega – mida tuleb teha haiglas, kasutades kalleid seadmeid – osutus Sylvee õhulõksu tuvastamisel 83 protsenti täpseks. See näitaja peaks tehnoloogia edasiarendamise käigus paranema.

Seade ootab endiselt toidu- ja ravimiameti heakskiitu, seega pole see veel kaubanduslikult saadaval. Võimalikud kasutajad saavad ennast registreeruda värskenduste saamiseks Samay veebisaidi kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles