Pingutuse korral rindkeres tekkiv valu võib anda märku sellest haigusest

PM Tervis
Copy
Rinaangiini hoog võib esineda ka emotsionaalse pinge foonil.
Rinaangiini hoog võib esineda ka emotsionaalse pinge foonil. Foto: Shutterstock

Stenokardia ehk rinnaangiin on südame isheemiatõve avaldumisvorm, mida iseloomustab mööduv südamelihase verevarustushäire, vahendab Põhja-Eesti regionaalhaigla südamekeskus.

Stenokardia põhitunnused on valu, survetunne, pigistustunne, mis sagedamini avaldub rinnaku taga ja võib kiirguda vasakusse kätte, ülakõhtu, selga või alalõuga. Stenokardia puhul võib esineda ka õhupuudustunnet, südamepekslust, minestustunnet, tugevat jõuetust.

Vaevus tekib füüsilisel pingutusel, tugeva emotsionaalse pinge foonil, mõnikord ka külma või kuuma kohta minekul. Põhjus on südamelihase hapniku ja toitainete puudus. See tekib, sest südamelihas teeb rohkem tööd ja vajab rohkem verd ning ahenenud sooned ei suuda vajalikku verevarustust tagada.

Vaevus möödub puhkamisel või nitroglütseriini preparaatide manustamisel viie minuti jooksul. Kui südamelihas ei vaja enam nii palju verd, suudavad ahenenud sooned vajaliku verevoolu jälle tagada.

Kui valu on väga tugev või kaebused ei leevene viie minuti jooksul, võib olla tegemist südamelihase infarktiga.

Mida tuleb teha stenokardiahoo korral?

Katkestage tegevus ja puhake. Kõige parem on heita pikali. Kui käepärast on nitroglütseriini tabletid, pange üks keele alla ja oodake selle imendumist. Kui kaasas on nitroglütseriini pihusti, pihustage lahust ühe korra keele alla ja oodake viis minutit. Kui stenokardia püsib, kutsuge kiirabi. Ärge ise autorooli istuge.

Reeglina on stenokardiahoogu esile kutsuv pingutuse lävi sarnane eelnevate hoogudega. Seetõttu teavad patsiendid sageli, kui suurt koormust nad taluvad, enne kui tekib valu. Kui stenokardiat tekitava pingutuse lävi hakkab kiiresti langema (valu tekib aina väiksemal ja väiksemal koormusel) või tekivad rindkerevalu episoodid praktiliselt rahuolekus, võib tegemist olla ebastabiilse stenokardiaga, mis vajab erakorralist uurimist ja ravi.

Rindkerevalu on kaebus, mis vajab uurimist. Kui stenokardiahood tekivad suurel füüsilisel pingutusel ja mööduvad puhkamisel, nimetatakse seda stabiilseks stenokardiaks. Selle puhul on vajalik pöörduda perearsti vastuvõtule esmasteks uuringuteks ja ravi alustamiseks. Vajadusel suunab perearst edasi kardioloogi vastuvõtule täiendavateks uuringuteks.

Ravi alus on tervislike eluviiside poole püüdlemine, väljakujunenud haiguse korral on vajalik ka regulaarne ja järjepidev tablettravi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles