Beebipillid teevad naiste ajudega trikke (1)

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Rohkem kui 150 miljonit naist kogu maailmas kasutab suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid. Kombineeritud hormonaalsed kontratseptiivid ehk pillid, mis koosnevad sünteetilistest hormoonidest, on neist kõige levinum tüüp. Teadlased on leidnud, et suukaudsete rasestumisvastaste vahendite kasutamine võib mõjutada hirmuga seotud aju morfoloogiat ja teadmisi, mis võivad süvendada arusaamist hirmuga seotud mehhanismidest.

Nüüd on Kanada teadlaste meeskond uurinud kombineeritud hormonaalsete kontratseptiivide (KHK) kasutamise praegusi ja püsivaid mõjusid, samuti kehal toodetud ja sünteetiliste suguhormoonide rolli hirmuga seotud ajupiirkondades ja närviahelas, mille kaudu hirmu ajus töödeldakse.

«Oma uurimuses näitame, et tervetel naistel, kes praegu KHKsid kasutavad, on õhem ventromediaalne prefrontaalne korteks (VMPFK) kui meestel,» ütleb Université du Québec à Montréali teadur Alexandra Brouillard ja endokrinoloogias Frontiers's avaldatud uuringu esimene autor. «See eesajukoore osa toetab emotsioonide reguleerimist, näiteks hirmusignaalide vähendamist turvalise olukorra tagamiseks. Meie tulemus võib kujutada endast mehhanismi, mille abil KHKd võivad naiste emotsioonide reguleerimist kahjustada.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles