Margus Viigimaa selgitab, kuidas mõjutab sõda Ukrainas inimeste südametervist

PM Tervis
Copy
Dr Margus Viigimaa.
Dr Margus Viigimaa. Foto: Konstantin Sednev

«Sõja mõju Ukraina inimeste tervisele kestab paraku ka siis, kui sõda lõpeb, veel vähemalt 2–4 aastat,» sõnab tunnustatud kardioloog ja tehnikaülikooli professor Margus Viigimaa. 

Professor Margus Viigimaa rõhutab, et inimese enda valikud ja elustiil on südame tervises väga tähtis: «Me ravime sellist ägedat haigust, nagu infarkt, väga hästi, aga ennetusega on kehvasti. Just seepärast ongi ateroskleroosi konverents ellu kutsutud, et koos heade kolleegidega Lätist, Leedust ja Ukrainast arutleda, kuidas kõige paremini südant ravida ning milline peaks olema tõhus ennetustöö.» Seetõttu korraldatakse 10. novembril Tallinnas konverents «Baltic-Ukrainian Atherosclerosis Conference 2023». 

Väga palju saab ära teha inimene ise – tervislikult toitudes, piisavalt liikudes, stressi vähendades. «See on väga-väga keeruline Ukrainas – sõjaolukord halvendab tohutult ka nende inimeste tervist, kes ehk otseselt sõjategevuses ei osale. Minu kolleegid Ukrainas räägivad probleemidest tervisliku toidu, vähese liikumise, vaimse tervise ja määratu stressiga, mis põhjustab aastas 450 000 inimese surma südamega seotud haigustesse. Sõja mõju Ukraina inimeste tervisele kestab paraku ka siis, kui sõda lõpeb, veel vähemalt 2–4 aastat.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles