MUGAVUS ENNEKÕIKE Tampoon, millega saab testida suguhaigusi

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Daye tampooni abil saab testida sugulisel teel levivaid infektsioone.
Daye tampooni abil saab testida sugulisel teel levivaid infektsioone. Foto: Shutterstock

Ühendkuningriigis asuv idufirma Daye püüab oma spetsiaalse tampoonipõhise testiga revolutsiooniliselt muuta suguhaiguste sõeluuringuid. Ettevõte on hiljuti käivitanud tavaliste sugulisel teel levivate infektsioonide, sealhulgas klamüüdia, gonorröa ja muu, koduse sõeluuringu võimaluse. Kuigi praegu on see saadaval ainult Ühendkuningriigis, plaanib Daye lähitulevikus oma teenuseid laiendada ka Ameerika Ühendriikidesse ja Euroopa Liitu.

2017. aastal asutatud Daye pakub erinevaid günekoloogilisi tervisetooteid, sealhulgas CBD-ga infundeeritud palsameid ja tampoone. Umbes aasta tagasi tutvustas ettevõte diagnostilisi tampoone, mis koosneb meie kehas elavatest bakteritest ja muudest mikroobidest ning mis on mõeldud tupe mikrobioomi analüüsimiseks. Nende sõeluuringute eesmärk on tuvastada või jälgida tasakaalustamata mikrobioomiga seotud seisundeid, nagu korduvad pärmseente infektsioonid või bakteriaalne vaginoos. Nüüd viib Daye oma testid järgmisele tasemele.

CBD tampoonid sisaldavad patenteeritud kannabinoidi koostist, mis sisaldab CBD-d, CBA-d, CBG-d ja terpeene. Kasutatav kannabinoidiekstrakt on meditsiinilise kvaliteediga, 30% kontsentratsiooniga ning laboratoorselt testitud mikroobse saastumise ja kannabinoidisisalduse suhtes.

Nende sugulisel teel levivate infektsioonide (STLI) sõeluuringu komplekt kasutab tampoone, et tuvastada viie kõige sagedamini teatatud STLI geneetilisi haigusi: klamüüdia, gonorröa, trihhomonoos, Mycoplasma genitalium ja ureaplasmoos. Kasutajad saavad testi teha kodus ja saata selle koos täidetud küsimustikuga diagnostikalaborisse. Tulemused edastatakse tavaliselt 5–10 päeva jooksul. Positiivse STLI-diagnoosi korral pakub Daye kasutajatele võimalust ühendada litsentseeritud õe konsultatsioonid ja potentsiaalsed raviteenused.

Tampoonipõhine test põhineb PCR-tehnoloogial, mis on väljakujunenud meetod nakkushaiguste, näiteks COVID-19, täpseks diagnoosimiseks. Varasemad uuringud on näidanud, et tampoonid võivad olla tõhus alternatiiv STLI testimismeetoditele. Daye kinnitab, et nende testi toetavad 600 patsiendilt kogutud kliiniliste uuringute andmed.

Daye asutaja Valentina Milanova selgitas, et nende diagnostiline tampoon on viimase paari kuu jooksul andnud olulisi andmeid. Milanova märkis: «Täheldasime üheprotsendilist testi ebaõnnestumise määra ebapiisava proovide kogumise tõttu.»

STLI-dest on saanud Ühendkuningriigis ja teistes riikides kasvav probleem, eriti Ameerika Ühendriikides, kus on sagenenud klamüüdia, gonorröa ja süüfilise juhtumid. Ravimiresistentsete tüvede ilmnemine on muutnud STLI-de, eriti gonorröa, ravi keerulisemaks. Kuna paljud infektsioonid on asümptomaatilised, on regulaarne sõeluuring otsustava tähtsusega, et tuvastada juhtumeid ja vältida edasist nende levikut.

Kuigi Daye STLI testimisteenus pakub palju lubadusi, on mõned väliseksperdid tõstatanud muret ettevõtte uusima toote pärast. Näiteks infektsioonid, nagu ureaplasmoos, ei pruugi enamikul inimestel põhjustada haigusi, mis võib muuta tarbetu ravi ohuks ja aidata kaasa ravimiresistentsuse tekkele. Daye tunnistab neid muresid ja rõhutab kasutajate harimise tähtsust terve vaginaalse mikrobioomi taastamisega seonduvalt, mis on esmane meede ureaplasmoosi ja mükoplasmast tingitud vaevuste vähendamiseks.

Praegu on toode saadaval ainult Ühendkuningriigis, kuid väidetavalt laieneb Daye STLI-sõeluuringu teenus Ameerika Ühendriikidele ja Euroopa Liidu turgudele. Ettevõte kavatseb tulevikus kaasata ka HPV testimise, kusjuures kliiniline uuring on juba käimas. TechCrunchi andmetel on STLI põhitesti hind 99 naela ning täiendav konsultatsioon 29 naela.

Ajastul, kus mugavus, privaatsus ja varajane avastamine on ülimalt tähtsad, võib Daye uuenduslik lähenemine tampoonide abil sugulisel teel levivatele testidele mängida olulist rolli nakkuste leviku tõkestamisel ja seksuaaltervise edendamisel kogu maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles