Kooliõde: laste rühihäirete vältimiseks saab kõige enam teha lapsevanem

PM Tervis
Copy
Halva rühi põhjuseks võib olla vähene liikumine, nõrk seljalihaste toonus, ülekaal, sundasend, vales asendis nutiseadme hoidmine, vale või liigraske koolikott.
Halva rühi põhjuseks võib olla vähene liikumine, nõrk seljalihaste toonus, ülekaal, sundasend, vales asendis nutiseadme hoidmine, vale või liigraske koolikott. Foto: Shutterstock

Kooliõdede sõnul tagab õige rüht hea tervise. «Rühihäirete süvenemine võib kaasa tuua probleeme kiirest väsimisest, pea-, kaela ja seljavalust ning funktsionaalsetest häiretest tõsisemate terviseprobleemideni,» räägib õige rühi olulisusest Audentese erakooli kauaaegne kooliõde Zinaida Kendra.

Rüht on otseses seoses kehalise arenguga ning sõltub oluliselt sellest, milline on üldine kehaline aktiivsus. «Kõige paremini aitab rühihäireid ennetada kehahoiaku jälgimine, eriti istudes. Lihaste ja tugiaparaadi tugevdamiseks on oluline regulaarne kehaline aktiivsus, koos tasakaalustatud jõu-, painduvus- ja vastupidavusharjutuste ning mitmekülgse toitumisega. Kahjuks veedavad praegu lapsed palju rohkem aega istudes kui eelmised põlvkonnad,» võtab kooliõde rühihäirete tekke probleemi kokku. «Mudilased liiguvad päris palju - mängivad ja jooksevad ringi. Koolilapsed aga istuvad aina rohkem ning see jätab ka tervisele jälje.»

Mis võib olla halva rühi põhjuseks?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles