AVASTUS Vitamiin võib seljatada kroonilise valu

PM Tervis
Copy
Krooniline valu häirib tugevalt elukvaliteeti.
Krooniline valu häirib tugevalt elukvaliteeti. Foto: Shutterstock

Lühiajaline äge valu on normaalne reaktsioon vigastusele ja väheneb pidevalt, kui põletik taandub. Mõnel puhul muutub selline valu aga krooniliseks seisundiks, mis kestab kauem kui kuus kuud. Teadmised selle arengu mehhanismidest on olnud lünklikud. Teadlastel on nüüd rohkem vastuseid, vahendab New Atlas. 

Utrechti ülikooli meditsiinikeskuse translatsioonilise immunoloogia keskuse teadlased on tuvastanud protsessi, mis toetab üleminekut ägedast põletikust püsivaks põletikuks. Nad avastasid ka, et teatud tüüpi B3-vitamiini – nikotiinamiidribosiidi – taseme suurendamine rakkudes võib aidata sellist ebasoovitavat progresseerumist vältida.

Luubi alla võeti, kuidas põletik mõjutab raku jõujaamu mitokondreid, mida on varem seostatud kroonilise valuga. Tuvastati, et mitokondriaalse energia- ja ainevahetusega seotud funktsiooni muutumine sensoorsetes neuronites häirib põletikurada, mille kaudu valu aja jooksul taandub. Selle muutuse tulemusena muutub valu püsivaks, ütles kroonilise valu uurija Hanneke Willemen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles