USKUMATU LUGU Mehe elu päästeti naiste rinnaimplantaatidega

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Hiljuti leidis Northwesterni memoriaalhaiglas aset ebatavaline juhtum, kus mehe elu päästmiseks kasutati kopsusiirdamise käigus rinnaimplantaate. Operatsioon möödus edukalt ning rõhutab meditsiinimeeskonna leidlikkust, mis võiks ka edaspidi aidata kriitiliselt haigeid patsiente ja olla eeskujuks teistele haiglatele. 

Davey Bauer, 34-aastane patsient, kes põdes kopsudes ravimiresistentset bakteriaalset nakkust, seisis silmitsi kohutava olukorraga. Tema kopsud olid nii tugevalt nakatunud, et tavapärased siirdamisvõimalused ei olnud enam elujõulised. Kuid Chicago ülikooli Northwesterni memoriaalhaigla arstid töötasid välja murrangulise lahenduse – kasutades Baueri nakatunud kopsude ajutiseks asenduseks paari DD rinnaimplantaate.

Rindkere kirurg Ankit Bharat selgitas, et kriitilises seisundis patsientidel, nagu Bauer, keda ei saa siirdada, on tavaliselt piiratud võimalused ja nad alistuvad sageli oma haigustele. Kuid kuna Baueri seisund halvenes kiiresti, pidi meditsiinimeeskond mõtlema kastist väljapoole.

Bauer, endine suitsetaja, kes oli üle läinud veipimisele, haigestus selle aasta alguses grippi, mis viis sekundaarse infektsioonini, mida antibiootikumid ei suutnud kõrvaldada. Mõistes oma olukorra kiireloomulisust, otsis Bauer abi St. Louisi haiglast. Hoolimata sellest, et talle pandi hingamise abistamiseks kehavälise membraaniga hapnikuga varustamise süsteem (ECMO), halvenesid tema kopsud kuni veeldumiseni.

Kui Baueri meditsiinimeeskond jõudis Northwesterni memoriaalhaiglasse, sai selgeks, et nakkuse likvideerimiseks tuleb tema kopsud eemaldada. See kujutas endast aga märkimisväärset väljakutset, kuna kopsude eemaldamine tekitaks rindkeres tühimiku, mis vajab tuge. Kuna kopsude proteeside osas puudus pretsedent, uuris meditsiinimeeskond alternatiivseid võimalusi.

Lõppkokkuvõttes leidsid nad, et rinnaimplantaadid vastasid vajalikele kriteeriumidele: need olid tempermalmist, steriilsed ja tõenäoliselt ei põhjusta Baueri juba kahjustatud immuunsüsteemis kõrvaltoimeid. DD rinnaimplantaadid valiti Baueri anatoomilistele vajadustele kõige paremini sobivaks.

Rindkerekirurgia juht Ankit Bharat (vasakul) ja kopsusiirdamise retsipient Davey Bauer (paremal).
Rindkerekirurgia juht Ankit Bharat (vasakul) ja kopsusiirdamise retsipient Davey Bauer (paremal). Foto: Northwestern Memorial Hospital

Õnneks tegi Baueri vanus ja üldine hea tervis temast uuendusliku protseduuri jaoks sobiva kandidaadi. Vaid päev pärast nakatunud kopsude eemaldamist saadi doonorpaar kättesaadavaks. 28. mail tehti Bauerile kopsusiirdamine, mille käigus asendati ajutised rinnaimplantaadid tervete doonori kopsudega.

Pärast kuid kestnud taastusravi on Baueri tervis oluliselt paranenud. Nüüd kavatseb ta oma elulepingut tähistada, muutes oma mänguprofiilid «DD Daveyks» ning luues isegi samanimelise T-särgi.

Baueri juhtum kujutab endast meditsiinilist läbimurret, lootuses, et see teedrajav protseduur sillutab teed kriitiliselt haigetele patsientidele, kes saavad tulevikus kopsusiirdamist. Rinnaimplantaatide edukas rakendamine ajutiste kopsuasendajatena tõstab esile Chicago Northwesterni memoriaalhaigla meditsiinimeeskonna leidlikkust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles