Kliinikum taastab maski kandmise nõude haiglaruumides

PM Tervis
Copy
Tartu Ülikooli Kliinikum
Tartu Ülikooli Kliinikum Foto: Tartu Ülikooli kliinikum

Tartu Ülikooli Kliinikumis kehtib 15. novembrist 2023 kirurgilise maski kandmise nõue, mille eesmärk on takistada hingamisteede viirushaiguste levikut haiglaruumides.

Kliinikumi ravijuhi dr Liis Salumäe sõnul on hingamisteede viirushaiguste hooaeg käes, millest tulenevalt on suurenenud ka nendesse haigestumus. «Terviseameti andmetele on viimastel nädalatel suurenenud nii COVID-19 kui gripi haigestumus. Samuti näeme juba patsiente, kes vajavad gripi ja COVID-19 tõttu haiglaravi, enamasti on need üle 60-aastased patsiendid,» kirjeldas olukorda dr Salumäe.

«Selleks, et kaitsta nii haiglaravil viibivaid patsiente kui ka tervishoiutöötajaid viiruste eest, oleme kehtestanud maski kandmise nõude haiglas. Palume patsientidel ja nende saatjatel vastuvõttudele tulles teha juba eelmisest viirushooaegadest tuttavad toimingud – sisenedes esmalt käte antiseptika ning seejärel asetada ette kirurgiline mask,» selgitas infektsioonikontrolli teenistuse juht dr Piret Mitt.

Maskid tagab patsientidele ja nende saatjatele ning haiglaravil viibivate patsientide külastajatele Kliinikum. Patsientide külastamine ei ole piiratud, ent haigussümptomitega külalistel palutakse haiglaravi patsientide tervise kaitsmise eesmärgil jääda koju.

Dr Piret Mitt rõhutas, et vaktsineerimine on jätkuvalt parim viis raske haigestumise ära hoidmiseks, mistõttu on oluline riskirühmade vaktsineerimine nii gripi kui COVID-19 vastu. «COVID-19 vastu soovitatakse vaktsineerida inimestel alates 60. eluaastast ning riskirühma kuuluvad lastel ja täiskasvanutel, kellel on COVID-19 põdemisest või viimasest vaktsineerimisest möödas rohkem kui kuus kuud,» rääkis infektsioonhaiguste arst. Ta lisas, et COVID-19 vaktsiin on soovijatele tasuta.

Gripi vastu saavad sel aastal Eestis tasuta vaktsineerida üld- ja erihoolekande teenusel olevad inimesed, kõik inimesed alates 60. eluaastast, rasedad, kuni 7-aastased lapsed ning gripi riskirühma kuuluvad alaealised, kellel on terviseseisundi tõttu suurem risk raskelt haigestuda.

COVID-19 vastu vaktsineerimiseks on kasutusel Comirnaty Omicron vaktsiin ning gripivaktsiiniks neljavalentne Influvac Tetra ning VaxigripTetra. Nii gripi kui COVID-19 vaktsiini võib vajadusel manustada samal päeval erinevasse õlavarde.

Lisaks vaktsineerimisele on oluline haigena jääda koju ning pidada kinni kätehügieeni reeglitest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles