SÄÄSTA AEGA JA RAHA Geenitest aitab määrata parima deprssiooniravimi

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Depressioon.
Depressioon. Foto: Shutterstock

Välja on töötatud spetsiaalne geneetiline test, mis aitab määrata parima depressiooni vastase ravi mõõduka kuni raske depressiooniga patsientidele. Uute uuringute kohaselt võimaldab see tervishoiusüsteemi kokkuhoidu ning parandada oluliselt patsiendi ravitulemusi. 

Briti Columbia ülikooli hiljutine uuring näitab, et spetsiaalne geneetiline test võib parandada patsientide ravitulemusi ja luua tervishoiusüsteemis olulist kulude kokkuhoidu. Ajakirjas CMAJ avaldatud uuringus tuuakse esile, kuidas farmakogenoomiliste testimiste rakendamine Briti Columbias võib säästa rahvatervise süsteemis 20 aasta jooksul hinnanguliselt 956 miljonit dollarit.

Farmakogenoomilise testimise eesmärk on sobitada patsiendid nende geneetilise profiili põhjal antidepressantidega, mis on nende jaoks kõige tõhusamad. Uuringu kaasautori Stirling Bryani sõnul võib selline lähenemine kaasa tuua remissioonimäärade suurenemise, parema elukvaliteedi ja märkimisväärse kulude kokkuhoiu, vähendades haiglaravi ja intensiivseid ravivõimalusi. Geneetilised tegurid põhjustavad kuni 42 protsenti patsientide ravivastusest antidepressantidele, muutes farmakogenoomilise testimise väärtuslikuks vahendiks ravimite valiku ja annustamise suunamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles