UURING See vitamiin aitab keha parandada

PM Tervis
Copy
Parimad B12-vitamiini allikad on maks, veiseliha, linnuliha, muna, kala, juust, sealiha, kana, piim, kohupiim, jogurt, vähemal määral rikastatud teraviljatooted.
Parimad B12-vitamiini allikad on maks, veiseliha, linnuliha, muna, kala, juust, sealiha, kana, piim, kohupiim, jogurt, vähemal määral rikastatud teraviljatooted. Foto: Shutterstock

Vitamiin B12 ehk kobalamiin aitab punalibledel moodustuda ja hõlbustab DNA sünteesi, mis kaitseb rakke geneetiliste mutatsioonide eest. Samuti on see oluline aju- ja närvirakkude arengus ja toimimises. Teadlased on nüüd leidnud, et see mikroelement mängib võtmerolli ka rakkude ümberprogrammeerimisel ja kudede uuenemisel.

Jälgides, kuidas hiirte rakkude ümberprogrammeerimise protsess nõudis suurel hulgal B12-vitamiini, avastasid Barcelona biomeditsiini uurimiskeskuse (IRB) teadlased B12 uue bioloogiliste nippide komplekti.

Seejärel kinnitas töörühm tulemusi teises hiiremudelis, seekord haavandilise koliidiga loomadel. See on krooniline põletikuline soolehaigus, mille käivitas vigane immuunvastus, mis põhjustab jämesoole limaskesta kahjustusi. Hiirtel, kellele anti B12-vitamiini lisandeid, läbisid soolerakud hõlpsalt ümberprogrammeerimise protsessi, mille käigus sai hakata paranema mao limaskest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles