Lastehaigla loob emapiimapanga

PM Tervis
Copy
Lastehaigla hoone on enneaegsete laste päeva puhul valgustatud enneaegsete sünni tunnusvärvi, sirelilillaga.
Lastehaigla hoone on enneaegsete laste päeva puhul valgustatud enneaegsete sünni tunnusvärvi, sirelilillaga. Foto: Tallinna lastehaigla

Tallinna Lastehaigla tähistab rahvusvahelist enneaegse sünni päeva emapiimapanga loomisega.

Täna, 17. novembril tähistab maailm enneaegsete laste päeva. Tallinna Lastehaigla loob emapiimapanga, et toetada nende kasvamist ja arengut väikesele organismile kõige olulisema  ̶  rinnapiimaga. Ühtlasi on lastehaigla hoone sel puhul valgustatud enneaegsete sünni tunnusvärvi, sirelilillaga, kandes endas õrnust ja erakordsust ning sümboliseerides kogu maailmas sel päeval edastatavat sõnumit enneaegsete laste toetuseks.

Dr Liis Toome.
Dr Liis Toome. Foto: Tallinna lastehaigla

«Enneaegse päeva mõte on teadvustada ühiskonnale neid probleeme, mida enneaegne sünd toob kaasa lapsele, perele, ühiskonnale. Meie panus enneaegsete päeva tähistamiseks oli luua emapiimapank, et sellest saaksid kasu nii enneaegsed kui ka ajalised vastsündinud, kui neil esineb seedetrakti väärarend või laps on läbi teinud operatsiooni. Lastehaigla emapiimapank teeb koostööd Lääne-Tallinna Keskhaigla naistekliinikuga. Loodame siin naiste teadlikkusele, sest emapiimadoonorlus on heategevus. Kindlasti on kõige tähtsam oma lapse imetamine, aga on küllalt naisi, kellel jääb piima üle  ̶  siis saavad nad selle annetada emapiimapanka,» ütles Tallinna Lastehaigla ravijuht Liis Toome.

Emapiimapanga doonorpiima hoiustamiseks on Tallinna Lastehaiglal valmimas Tallinna Lastehaigla Toetusfondi abiga spetsiaalsed ruumid ja soetatud vajalik aparatuur. Emapiima panga loomist on toetanud Toetusfondi koostööpartnerid AS Selver ja «Ma armastan aidata» annetuskeskkond. Kogu projekti maksumus on sadatuhat eurot.

Dr Piret Veerus
Dr Piret Veerus Foto: LTHK

Lääne-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku ülemarst-juhataja Piret Veerus tõi välja, et on olukordi, mille puhul emal ei ole võimalik oma lapsele rinda anda. «Näiteks teatud ravimite, sealhulgas mõnede antibiootikumide tarvitamise ajal, on imetamine ajutiselt vastunäidustatud. Samuti on emasid, kellel rinnapiima ei tekigi või ei ole seda piisavalt. Tänu emapiimapangale on siiski ka neil beebidel võimalik osa saada rinnapiima kasulikest omadustest. Oleme juba ette väga tänulikud naistele, kes emapiimadoonoriks olemist kaaluvad ja kes saavad rinnapiima annetada. Alates uue aasta algusest hakkame naistekliinikusse pöörduvaid emasid sellest võimalusest teavitama,» ütles ta. Veerus lisas, et tänase enneaegse sünni päeva puhul on ka Lääne-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku hoone ehk Pelgulinna sünnitusmaja värvunud sirelilillaks.

Dr Toome rõhutas, et oluline on ka doonorpiima annetavate emade nõustamine ja nende tervis. «Üht väga õrna organismi toites peame teadma, et see piim on igati täisväärtuslik ja naine on terve, tal ei ole riskikäitumist. Oma rinnapiima saab ta koguda kodus ning tuua panka kord nädala või kahe jooksul. Täname ette kõiki emasid, kes on valmis rinnapiima jagama.»

Kui maailmas alustati enneaegsete päeva tähistamist 2011. aastal, siis Eestis tähistati seda esmakordselt 2013. Järkjärgult on kasvanud meditsiinitöötajate ja lapsevanemate koostöö ja uuringute põhjal on selgunud, et perepalatite loomise ning perekeskse lähenemisega, kaasates ravisse ja otsustusprotsessi kohe ka lapsevanemad, on tulemused enneaegsele lapsele, tema vanematele ning pere heaolule tunduvalt paremad.

Eestis sünnib enneaegsena ligikaudu 5,5 protsenti kõigist sündidest, möödunud aastal oli elussünde 11 545. «Murelapsed on väga enneaegsed, see üks protsent, kes on sündinud enne 32 täisrasedusnädalat. Siiski, kui saime võrrelda teadusuuringutes end juhtivate Euroopa maadega, on laste hiline tervisetulem kahe ja viie aasta vanuses pigem parem Euroopa keskmisest,» kinnitas Tallinna lastehaigla ravijuht Liis Toome.

SA Tallinna Lastehaigla on piirkondlik, kõrgeima etapi lastehaigla Eestis, mis pakub lastele ravi ligi 30 erialal. Aastas saab lastehaiglast statsionaarset ja ambulatoorset abi 150 000 kuni 18-aastast last ja noort inimest. Tallinna Lastehaigla on tööandja enam kui 800 töötajale.

Tallinna Lastehaigla Toetusfond on heategevusfond, mille eesmärgiks on parima võimaliku meditsiinilise abi toomine Tallinna Lastehaiglasse. 2022. aastal kogus fond 1,4 miljonit eurot annetusi.

Lääne-Tallinna Keskhaigla naistekliinik ehk Pelgulinna sünnitusmaja on kõrgeima etapi sünnitusmaja, kus näeb igal aastal ilmavalgust üle 3000 lapse ehk ligikaudu iga neljas laps Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles