Loe, mis mõjutab enim lapse aju arengut

Jaana Otsa
, ajakirjanik
Copy
Ärritunud laps.
Ärritunud laps. Foto: Shutterstock

Uuringute järgi mõjub varane elueastress aju arengule laastavamalt, kui seda võib teha ühekordne peapõrutus. Selle tulemused rõhutavad lapsepõlves kogetud traumaatilistest sündmustest tingitud tagajärgedega tegelemist. Teadlased loodavad pakkuda nendele lastele rohkem rahvatervise sekkumise võimalusi. 

Läbimurdelises uuringus on teadlased avastanud, et varases eas stress võib aju geeniekspressioonile mõjuda sügavamalt kui lapsepõlves esinevad peavigastused. Rottidega tehtud uuringu eesmärk oli uurida traumaatilise ajukahjustuse (TAK) ja ebasoodsate lapsepõlvekogemuste koostoimet ning nende potentsiaalset pikaajalist mõju tervisele ja käitumisele.

Uurimisrühm, mida juhtis  uuringu vanemautor Kathryn Lenz Ohio osariigi ülikoolist, püüdis mõista mehhanisme, mille kaudu varase eluea stress ja peavigastused võivad aju arengut mõjutada. Nad viisid läbi katseid vastsündinud rottidega, tekitades stressi, eraldades nad emadest ajutiselt 14 päevaks, jäljendades ebasoodsate lapsepõlvekogemuste tekitamist. 15. päeval said mõned rotid põrutusetaolise peavigastuse, teised aga mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles