Nahk-naha kontakt suurendab enneaegselt sündinud laste võimalust ellu jääda

PM Tervis
Copy
Rahvusvahelise enneaegse sünni päeva puhul värvub Ida-Tallinna Keskhaigla sünnitusmaja 16. novembri õhtul kella 18-st alates üheks ööpäevaks sirelilillaks, sest just see värv on enneaegsete tunnusvärviks, mis tähistab uue elu algust ning sümboliseerib optimismi.
Rahvusvahelise enneaegse sünni päeva puhul värvub Ida-Tallinna Keskhaigla sünnitusmaja 16. novembri õhtul kella 18-st alates üheks ööpäevaks sirelilillaks, sest just see värv on enneaegsete tunnusvärviks, mis tähistab uue elu algust ning sümboliseerib optimismi. Foto: Ida-Tallinna keskhaigla

17. november on rahvusvaheline enneaegse sünni päev, mille eesmärk on juhtida tähelepanu enneaegsete lastega peredele, nende muredele, toimetulekule ja toetamisele. Selle sõnumi väljendamiseks valgustatakse täna õhtul paljude haiglate ja ametiasutuste fassaadid sirelilillaks, sest just see värv on enneaegsete tunnusvärv ning tähistab uue elu algust ja lootust.

Enneaegsena näeb ilmavalgust umbes 5–7 protsenti lastest. Ida-Tallinna Keskhaigla sünnitusmajas sünnib aastas enneaegseid lapsi ligi 350, kes veedavad oma esimesed elupäevad, -nädalad ja isegi -kuud haiglas. Keerulise sünnilooga ja enneaegselt sündinud vastsündinute raviks ja hoolduseks tegutseb ITK sünnitusmaja juures enneaegsete keskus ehk neonatoloogia osakond.

Kuigi enneaegsed lapsed vajavad meditsiinilist jälgimist või ravi, siis saavad lapsevanemad nende arengut toetada väikeste tegevuste abil. See on ka tänavuse enneaegse sünni päeva motoks: «Väikse tegevuse suur mõju. Kohene nahk-naha hooldus kõikidele beebidele igal pool».

ITK neonatoloogia osakonna juhataja dr Pille Andresson selgitab, et üha enam on tõendeid selle kohta, kuidas nahk-naha kontakt pärast sünnitust aitab beebisid ja nende vanemaid. «On tõestatud, et pidev ja pikaajaline nahk-naha kontakt on enneaegsetele ja väikese sünnikaaluga lastele väga kasulik. See aitab vähendada enneaegsete laste suremust, infektsioonide ja sepsise esinemist. Ühtlasi toetab nahk-naha kontakt enneaegsete laste kasvamist ja kaalutõusu ning rinnaga toitmist,» selgitab dr Andresson.

Nahk-naha kontakti väärtus emale:

  • lähedustunne vastsündinuga, õpitakse oma last tundma;
  • korvatakse valu, süütunne lapse seisundi pärast ja kogemuste puudus;
  • enesekindluse tõus, rõõmutunne;
  • suureneb rinnapiima produktsioon.

Nahk-naha kontakti väärtus lapsele:

  • suurem turvatunne – vanema soojus, lõhn, südamelöögid; õpib ema tundma;
  • lüheneb kuvöösi kasutamise aeg, vähem esineb hingamisraskusi.
  • nahk-naha kontaktid peaksid kestma seni, kuni laps jõuab oma õige sünniajani (40 rasedusnädalat) või saavutab kehakaalu 2000 grammi. Laps annab märku (jäsemete sirutused, nutt ja tõrge nahk-naha kontakti puhul), et ei soovi enam känguruhooldust.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles