COVIDI ÕPPETUNNID Kas ühiskonna sulgemine oli ikka oluline? (1)

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kas sulgemine on tõhus lahendus pandeemiale või oleks parem lasta inimestel lihtsalt oma nakatumisohtu vähendada, käitudes Terviseameti soovituste järgi ja käies ennast vaktsineerimas? Hiljuti avaldatud uuringust selgub, et need kaks palju vaieldud võimalust viivad siiski sarnaste tulemusteni.

Hiljutine uuring esitab veenvaid tõendeid erinevate lähenemisviiside tõhususe kohta pandeemiaga võitlemisel. Rahvusvahelise teadlaste meeskonna poolt välja töötatud murranguline majanduspandeemia mudel käsitleb Covid-19 ümber toimuvaid peamisi poliitilisi debatte ning annab valitsustele ja poliitikakujundajatele väärtuslikke teadmisi teadlike otsuste tegemiseks.

Oxfordi ülikooli ekspertide meeskonna juhtimisel testiti mudelit New Yorgi Covid-19 pandeemiale reageerimise andmete põhjal. Märkimisväärselt ennustas see esimese laine ajal täpselt nii suremust kui ka mõju linna majandusele. Professor Doyne Farmer, INET Oxfordi kompleksökonoomika programmi direktor, rõhutab selle uurimistöö õigeaegsust, kuna valitsused kogu maailmas hindavad põhjalikult pandeemia ajal rakendatud poliitikate tõhusust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles