Bioloogiliste ohtude eest varjendisse minna ei saa

Margus Varjak
, viroloogiaprofessor
Copy
Bioloogilised ohud võivad olla hirmutavad ja laastavad, kuid kogemus kinnitab, et inimkond tuleb nendega siiski toime.
Bioloogilised ohud võivad olla hirmutavad ja laastavad, kuid kogemus kinnitab, et inimkond tuleb nendega siiski toime. Foto: Unsplash

Me elame küll vanemaks kui sajandeid tagasi, aga loodusel on meie jaoks siiski üsnagi laastavaid üllatusi. Neid on raske ette näha, aga nendega on võimalik toime tulla. Seda ennekõike teadmisi, tarkust ja nutikust kasutades. Viroloogiaprofessor Margus Varjak maalib pildi ärevaks tegevast tulevikust, mida aga samas pole põhjust liigselt peljata.

​Viimase kahesaja aasta jooksul on toimunud meditsiinis ja teaduses kiire areng ning nakkushaiguste põhjustatud surmade arv on langenud enam kui kümme korda. Selle perioodi jooksul on paranenud sanitaartingimused, leiutatud uusi vaktsiine, avastatud antibiootikume, loodud ravimeid, selle progressi üheks väljenduseks on kasvanud inimeste oodatav keskmine eluiga 50 aasta pealt 80 aasta juurde. Paraku aeg-ajalt tuletab emake loodus uute ja ohtlike haigustekitajatena end meelde, paisates meie tavapärase elukorralduse kriisi. Arvestades, et me elame suures 8 miljardi elanikuga niinimetatud globaalkülas, jõuavad patogeenid kiiresti ka Eestisse, nagu SARS-CoV-2 seda ka tegi.

Patogeenid on nobedad ja levivad pea kõikjale

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles