Kuidas eestlased saaksid oma südame-veresoonkonna tervist eelnevat arvesse võttes parandada?
“Arvestades asjaolu, et soovitustele vastavalt tarbib vaid kolmandik eestlastest igapäevaselt marju ja puuvilju ning ainult iga kümnes sööb soovitustele vastavas koguses köögivilju igapäevaselt, oleks tõenäoliselt juba igasugusel puu- ja juurviljade tarbimise suurendamisel populatsioonis tervikuna mõõdetav kasutegur.” Seega on üsna selge, et neid, ja eelpool mainitud Vahemere maade ja Jaapani toitumisharjumusi kombineerides, on võimalik elada märkimisväärselt kauem ja tervemana.
1. Karam G, Agarwal A, Sadeghirad B, Jalink M, Hitchcock C L, Ge L et al. Comparison of seven popular structured dietary programmes and risk of mortality and major cardiovascular events in patients at increased cardiovascular risk: systematic review and network meta-analysis BMJ 2023; 380 :e072003 doi:10.1136/bmj-2022-072003
2. Matsuyama, S., Sawada, N., Tomata, Y. et al. Association between adherence to the Japanese diet and all-cause and cause-specific mortality: the Japan Public Health Center-based Prospective Study. Eur J Nutr 60, 1327–1336 (2021). https://doi.org/10.1007/s00394-020-02330-0
3. Kurotani K, Akter S, Kashino I, Goto A, Mizoue T, Noda M et al. Quality of diet and mortality among Japanese men and women: Japan Public Health Center based prospective study BMJ 2016; 352 :i1209 doi:10.1136/bmj.i1209
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9616652/
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19198806/