Miks paneb punane vein pea valutama?

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Punane vein.
Punane vein. Foto: Pexels

Juba aastasadu on inimesed pidanud võitlema alkoholi kurikuulsa kõrvalmõjuga – peavalu ja iiveldus, mis sageli järgnevad mõne alkohoolse joogi tarvitamisele. Eriti põhjustab seda punane vein. Uurime, miks just punane vein tundub inimestel rohkem peavalu tekitavat kui teised alkohoolsed joogid. 

Kui etanool meie maksas metaboliseerub, jääb üle keemiline ühend atseetaldehüüd ehk etanaal. Atseetaldehüüd on inimese kehale äärmiselt mürgine ja kui me ei suuda seda tõhusalt eemaldada, võivad tasemed koguneda, põhjustades  ebameeldivaid sümptomeid, sealhulgas peavalu ja näonaha punetust.

Aastate jooksul on esitatud selle kohta erinevaid hüpoteese. Mõned inimesed usuvad, et punases veinis olevad lisatud sulfitid tekitavad allergilise reaktsiooni, mis põhjustab peavalu, samal ajal kui teised on viidanud punase veini kõrgele histamiinisisaldusele. Hiljuti on teadlased pööranud tähelepanu punases veinis olevale ühendite rühmale, mida nimetatakse flavanoolideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles