Mürgistusteabekeskus hoiatab: ravimit võttes ära aja segamini milliliitreid ja milligramme

PM Tervis
Copy
Ravimit andes ole eriti hoolikas ja tähelepanelik.
Ravimit andes ole eriti hoolikas ja tähelepanelik. Foto: Shutterstock

Milliliitrid ja milligrammid kipuvad sageli segi minema, hoiatab mürgistusteabekeskus. Ravimit võttes säilita tähelepanelikkus ning kui vajaliku doosi suhtes jäi midagi selgusetuks, siis küsi õige annustamine üle arstilt või apteekrilt.

Kui arsti poolt määratud ravimiannus on kirjas milligrammides, siis tuleb hoolikalt jälgida ravimi etiketilt, et seda ei ajaks segi milliliitritega. Kui ravimi juhendis on ravim määratud inhalatsiooniks, siis seda ravimit ei tohi tarvitada suu kaudu ega vastupidi.

Ravimi kasutamise viisid:

  • Vedela ravimi mõõtmiseks on ainus sobiv vahend ravimiga kaasasolev mõõdulusikas. Selle asendamine koduse tee- või supilusikaga ei ole mõistlik, sest ravimi kogus peab olema täpne - lusikaid on aga mitmes eri mõõdus.
  • Ohtlik on manustada ravimit otse pudelist, sest selliselt ei ole võimalik kogust kindlaks määrata. Lisaks võib pudeli tilgasüsteemi kasutamine alt vedada ning korraga manustatakse otse suhu terve pudelitäis ravimit. Kui soetad ravimi, siis hinda annustamise keerukust ja vali pakend, mille kasutamisega tuled kindlasti toime.
  • Mõned vedelal kujul ravimid on mõeldud kasutamiseks sisse hingamise teel ja nende kontsentratsioon on kõrge. Seega, inhalatsiooniks mõeldud ravimeid ei tohi vedelal kujul suu kaudu sisse võtta.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles