Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) on öelnud, et kalaõli on läbi aegade kõige tähtsam toidulisand

Copy
Foto: AdobeStock

Vaatamata pidevale teavitustööle, liigub kalaõli kohta palju müüte. Proviisor Hanna Keidong aitab levinumad müüdid purustada.

1. Organismile vajaliku koguse oomega-3 rasvhapete saamiseks piisab kui mõnikord kala süüa ja võtta vahel oomega-3 toidulisandeid.

Muidugi sisaldab kala, eriti rasvane kala nagu sardiinid, anšoovised, lõhe ja makrell, palju oomega-3 rasvhappeid. Paraku on kaasaegne toidulaud muutunud ja kala tarbitakse aina vähem. Lisaks müüakse toidupoodides sageli just kasvandustes kasvatatud kala, kuid rikkalikum oomega-3 sisaldus on just loodusest püütud kalades.

Ka oomega-3 toidulisandid on hea mõte, kuid siinkohal on ikkagi väga oluline olla järjepidev, et kehal oleks võimalik kasutada EPA-t ja DHA-d eikosanoidide (bioloogiliselt aktiivsete ainete) tootmiseks, mis aitavad edastada rakkudevahelisi signaale. Esimeste positiivsete mõjude tunnetamine võib võtta aega kaks kuni kolm kuud - seega oleks kasulik muuta oomega-3 toidulisandi tarvitamine igapäevaseks harjumuseks. Kalaõli võiks ideaalis võtta isegi nendel päevadel, kui kala on menüüs - nii kindlustad oma organismile vajaliku rasvhapete hulga. Pea meeles, et oomega-3 toidulisandit on soovituslik võtta koos toiduga või kohe peale sööki – nii on tagatud parim imendumine.

2. Oomega-3 on oomega-3, olenemata, mida see sisaldab.

Nii lihtne see kahjuks ei ole! Kõige olulisem on oomega-3 toidulisandit valides jälgida just EPA ja DHA ehk asendamatute rasvhapete sisaldust. Keha ei suuda neid rasvhappeid ise toota, mistõttu on eriti tähtis jälgida just nende ainete kogust tootes (mitte lihtsalt oomega-3 sisaldust). Euroopa Toiduohutusameti seisukoht on, et täiskasvanu peaks saama igapäevaselt 250mg EPA-d ja DHA-d, kuid globaalne oomega-3 organisatsioon soovitab isegi 500mg EPA ja DHA. Kuna raseduse ja imetamise ajal on oomega-3 rasvhapete vajadus suurenenud (oluline roll lapse aju ja nägemiselundite arengus) (1), siis võiks suurendada annust 700 kuni 1000 mg-ni.

3. Kalaõli on kasulik vaid immuunsüsteemile.

Kindlasti mitte ainult! Lisaks immuunsüsteemi tugevdamisele on kalaõlil veel mitmeid tähtsaid omadusi. Ühe kõige olulisemana neist võib välja tuua südame-veresoonkonna haiguste ennetamise. Südamehaigustest on tugevaimad seosed leitud infarkti esinemissagedust vähendava toimega. Kuna kardiovaskulaarsete haiguste üheks põhjuseks peetakse kroonilise põletiku esinemist organismis, siis võib see olla välditav oomega-3 tarvitades.

Ka aju ja närvisüsteem vajavad oomega-3 rasvhappeid. Just DHA-l on täita väga oluline roll aju ja närvisüsteemi kudede koostisosana, aidates säilitada normaalset ajufunktsiooni. Asendamatut rasvhapet DHA-d leidub ka meie närvirakkude ehk neuronite pinnal paiknevas fosfolipiidkihis, mis on väga oluline närvisignaalide ülekandes. Selle protsessi halvenemise tagajärjel võib kujuneda välja Alzheimeri tõbi, mille teket soodustab ka põletikumediaatorite vabanemine ja põletiku teke mikrogliias (närvirakke kaitsev immuunrakkude tüüp). EPA ja DHA tarvitamine võib vähendada nende põletikku tekitavate ainete vabanemist ja seeläbi aidata ära hoida kognitiivse funktsiooni langust. (2)

Ka rasedatel on kalaõlist palju kasu – on leitud, et rasedusaegne kalaõli kasutamine vähendab lapseeas allergiate esinemist.

4. Kala on kala, pole vahet, neis kõigis on sama oomega-3 tase.

Väga vale arvamus! Suurima kontsentratsiooni oomega-3 leiame me eelkõige rasvastest kaladest nagu sardiinid, anšoovised, lõhe ja makrell. Kõige paremaks valikuks siit nimekirjas on just nimelt väikesed süvaveekalad, kuna nende organismis on ladestunud vähem raskemetalle, mis võivad ka meie organismis ladestuda ja hakata pikapeale tervist kahjulikult mõjutama. Selliste väikeste kalade populatsioon on ka kergemini taastuv, mis muudab nende liikide kasutamise keskkonnasõbralikuks. Kahjuks on kiire elutempo ja linnastumisega kaasnenud erinevate töödeldud kalatoodete tarbimise kasv, millest saadav kasutegur on oluliselt väiksem kui merekalade söömisel või oomega-3 toidulisandite tarvitamisel. Paljud ei söö aga üldse kala ning sel juhul on lahenduseks kvaliteetne kalaõli, mille üheks olulisemaks kvaliteedinäitajaks on kindlasti just looduses kasvanud kalade kasutamine.

5. Kalaõli preparaadid maitsevad halvasti/kalaselt.

Ebameeldivad mälestused lapsepõlvest? Tõepoolest, päris paljudel meist on lapsena olnud kalaõliga halvad kogemused- see maitses väga ebameeldivalt! Õnneks on tänapäevaste tehnoloogiate abil loodud kalaõlipreparaadid, mille kasutamise järel ei jää suhu mitte mingit ebameeldivat maitset. Valikus on nii õlikapslid kui ka puhas meeldiva maitsega õli, mida saab võtta teelusikaga. Tänapäevaste kalaõlide maitset ei tasu kindlasti enam karta, kvaliteet ja tootmine on lihtsalt nii palju arenenud, et seda võtavad hea meelega isegi lapsed.

1. Waseem Khalid, Poonam Gill, Muhammad Sajid Arshad, Anwar Ali, Muhammad Modassar Ali Nawaz Ranjha, Shanza Mukhtar, Fareed Afzal & Zahra Maqbool (2022) Functional behavior of DHA and EPA in the formation of babies brain at different stages of age, and protect from different brain-related diseases, International Journal of Food Properties, 25:1, 1021-1044, DOI: 10.1080/10942912.2022.2070642

2. Swanson D, Block R, Mousa SA. Omega-3 fatty acids EPA and DHA: health benefits throughout life. Adv Nutr. 2012;3(1):1-7. doi:10.3945/an.111.000893

Copy

Märksõnad

Tagasi üles