Üllatavas kohas sisalduv aine aitab hävitada vähirakke

PM Tervis
Copy
Ehkki praegune avastus toob esiplaanile liha- ja piimatoodetes sisalduva rasvhappe kasulikkuse, on teadlaste hinnangul sarnaseid kasulikke aineid ka taimses toidus ja nad asuvad seda uurima.
Ehkki praegune avastus toob esiplaanile liha- ja piimatoodetes sisalduva rasvhappe kasulikkuse, on teadlaste hinnangul sarnaseid kasulikke aineid ka taimses toidus ja nad asuvad seda uurima. Foto: Shutterstock

Trans-vaktseenhape, pikk ahelaga rasvhape, mis esineb liha- ja piimatoodetes, mida annavad karjatatavad loomad nagu lehmad ja lambad, parandab CD8+ T-rakkude võimet tungida kasvajatesse ja tappa vähirakke, näitas ajakirjas Nature avaldatud uuring. Teadustöö kohaselt suurendab kõnealune rasvhape ka immuunravi tõhusust vähiga patsientidel ning võib olla potentsiaalselt toidulisandina kasulik täiendus kliinilisele vähiravile.

Chicago ülikooli uurijad leidsid, et trans-vaktseenhape aktiveerib olulise immuuntee, mis suurendab kasvajate vastu võitlevate CD8+ T-rakkude toimet. Rasvhappe mõju täheldati hiirte ja rakkude uuringmudelites ning kõrgem trans-vaktseenhappe tase veres seostus parema immunoteraapia vastusega vähiravis, vahendab ülikool.

Uuring rõhutab toitainete, mitte toidu enda, tähtsust tervisele. Teadlaste hinnangul võivad taimsetest allikatest pärinevad teised rasvhapped samuti aktiveerida sarnaseid immuunprotsesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles