WHO hoiatab antibiootikumide kuritarvitamise eest

Copy
Antibiootikumid võivad mõjutada inimese tervist.
Antibiootikumid võivad mõjutada inimese tervist. Foto: Shutterstock

Antibiootikumide väär- ja kuritarvitamine kahandab nende efektiivsust ja põhjustab resistentsust, mis võib olla 2050. aastaks maailmas 20 miljoni surma põhjuseks, hoiatas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) neljapäeval.

WHO Euroopa osakond viis läbi uuringu, millest selgus, et antibiootikume kirjutati välja haigusnähtude puhul nagu tavaline külmetus (24 protsenti juhtudest), gripilaadsed sümptomid (16 protsenti), haige kurk (21 protsenti) ja köha (18 protsenti).

Uuring viidi läbi 14 riigis, peamiselt Ida-Euroopas ja Kesk-Aasias.

«Antimikroobikumiresistentsus on küll loomulik nähtus, aga superbakterite teket ja levikut kiirendavad antimikroobikumide väärkasutamine, mis muudab nakkuste efektiivse ravi suuremaks katsumuseks,» ütles WHO.

WHO Euroopa piirkonda kuulub 53 riiki, seal hulgas Kesk-Aasiast.

«Kõigis meie regiooni riikides on kehtestatud regulatsioonid kaitsmaks väärtuslike antibiootikumide väärkasutamise eest. Nende regulatsioonide jõustamine lahendaks enamiku antibiootikumide väärkasutamise probleeme,» ütles WHO Euroopa piirkonnas nakkushaiguste osakonna direktor Robb Butler.

WHO hoiatab, et kohese sekkumiseta võib antimikroobikumide – mille hulka kuuluvad ka antibiootikumid – resistentsus põhjustada 2050. aastaks kuni 10 miljonit surma.

Antibiootikumi ebaõige väljakirjutamine teeb muret kõigis 14 vaadeldud riigis, kus kolmandik umbes 8200 küsitletust on võtnud antibiootikume retseptita.

Mõnes riigis kasutatakse 40 protsenti antibiootikumidest arsti soovituseta.

2022. aastal Euroopa Liidus läbi viidud uuringust seevastu ilmnes, et ilma retseptita tarvitab antibiootikume vaid kaheksa protsenti vastanuist.

WHO tõdeb, et inimeste teadlikkuses antibiootikumidest on tõsised lüngad, mis tähendab, et neid võidakse võtta valedel põhjustel ise seda teadmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles