Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Talvine harjumus võib tõsta vähiriski

Copy
Kõrvetavalt kuuma jooki juua ei tasu.
Kõrvetavalt kuuma jooki juua ei tasu. Foto: Shutterstock

Krõbeda külmaga võib olla ahvatlev juua kõrvetavalt kuuma teed, aga ei tasu. Maailma terviseorganisatsioon soovitab juua kuumi jooke madalamal temperatuuril kui 60 kraadi, et ennetada söögitoruvähki.

Ameerika vähiliidu raportist selgub, et väga kuumade jookide tarbimine suurendab söögitoruvähi tekke riski ja seetõttu on soovituslik enne joomist oodata, kuni kuumad joogid jahtuvad. Uuringud on näidanud, et joogitemperatuur suurendab vähiriski tõenäoliselt seetõttu, et kuum vesi kahjustab rakke.

Seni on teadlased soovitusliku temperatuuri osas üsnagi erineval arvamusel olnud. Küll aga on jõutud järeldusele, et kui joogi temperatuur tõuseb üle 60 kraadi, suureneb risk tervisele. Et seda natuke ilmestada, siis näiteks enamik inimesi tunneb ebamugavust, kui nad puudutavad 50-kraadist pinda.

Märksõnad

Tagasi üles