Kardioloogidest on saanud onkoloogidele vähiravis head partnerid

PM Tervis
Copy
Vähirakud (sinised) ja punased vererakud.
Vähirakud (sinised) ja punased vererakud. Foto: Shutterstock

Tartu Ülikooli Kliinikumi vanemarst-õppejõu Märt Elmeti sõnul on vähk muutunud fataalsest haigusest seisundiks, millest on tõhusa raviga võimalik tervistuda või mille levikut organismis õnnestub sageli edukalt ohjata.

«Paraku võivad nii vähil endal kui ka onkoravimitel olla tõsised kardiovaskulaarsed kõrvaltoimed, mis mõjutavad patsiendi prognoosi. Kardioloogide roll on neid kahjustusi ennetada ja ravida ning selle tegevuse edukus eeldab head arusaamist vähiravi arengusuundadest,» selgitas dr Elmet.

Eesti Kardioloogide Seltsi juures tegutseb seetõttu onkokardioloogia töögrupp, mida juhib Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloog-vanemarst Riina Vettus. Dr Vettus näeb vähiraviarstide ja kardioloogide koostööst patsientidele olulist kasu: «Onkoloogia on üks kõige kiiremini arenev meditsiinivaldkond – eelkõige uute efektiivsete ravimite kasutuselevõtu tõttu. Paljud neist põhjustavad kõrvaltoimena südameprobleeme, kas kohe onkoloogilise ravi ajal või aastaid hiljem – kardiovaskulaarhaiguste risk on vähiravi saanutel elanikkonna keskmisest kaheksa korda suurem. Onkoloogide/hematoloogide ja kardioloogide hästikorraldatud koostöös saame onkoloogiliste haigete käsitlust ja ravitulemusi veelgi parandada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles