Üllatavad põhjused, miks näljatunne pidevalt kimbutab

PM Tervis
Copy
Nälga kustutav naine. Foto on illustreeriv.
Nälga kustutav naine. Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ajakiri Healthline pani kirja põhjused, mille tõttu võib kimbutada pidevalt näljatunne.

Enamik inimestest ei tunne näljatunnet söögikordade vahel, kuid see ei kehti kõigi kohta. Sellel on erinevaid võimalikke seletusi, sealhulgas valgu- või kiudainetevaene toit, stress või vedelikupuudus.

1. Toidus on liiga vähe valku

Söögiisu kontrollimiseks on vaja tarbida piisavalt valku, sest valgul on nälga vähendavad omadused, mis võimaldavad vähem kaloreid tarbida. Valkude tarbimine suurendab täiskõhutunnet, vähendades nälga stimuleerivate hormoonide taset.

2. Liiga vähe unetunde

Piisav uni on tervise jaoks äärmiselt tähtis. Magamine on vajalik aju ja immuunsüsteemi toimimiseks ning vähene uni on seotud mitme kroonilise haiguse, südamehaiguste ja vähi tekkega.

Lisaks on uni isude kontrolli all hoidja, sest see aitab reguleerida isu stimuleerivat hormooni greliin. Unepuudus viib greliini taseme tõusuni, mistõttu võib unepuuduse korral tunda nälga.

Ühes uuringus keskenduti unepuuduse mõju uurimisele just toitumise osas. Selgus, et inimesed, kes magasid kehvemini, valisid 14 protsenti suurema toiduportsjoni, võrreldes nendega, kes magasid öösel kaheksa tundi.

3. Ülekaalus on rafineeritud süsivesikute tarbimine

Rafineeritud süsivesikud on kõrgelt töödeldud ja neist on eemaldatud nii vitamiinid kui ka mineraalid.

Üks populaarsemaid rafineeritud süsivesikute allikaid on valge jahu, mida leidub paljudes teraviljapõhistes toitudes, nagu leib ja pasta. Rafineeritud süsivesikuteks loetakse ka selliseid toite, nagu kommid ja küpsetised, mis on valmistatud töödeldud suhkrutest.

Kuna rafineeritud süsivesikutel puudub kiudaine, seedib keha neid väga kiiresti. See on ka peamine näljatunde põhjus, sest need toidud ei soodusta märkimisväärset täiskõhutunnet. Samuti põhjustab rafineeritud süsivesikute söömine veresuhkru kiiret tõusu.

4. Vedelikupuudus

Vee joomine on tervise jaoks uskumatult vajalik ja sellega on seotud sellised eelised, nagu aju ja südame tervise edendamine ning treeningtulemuste optimeerimine. Lisaks hoiab vesi naha ja seedesüsteemi tervena.

Samuti võib janu- ja näljatunnet kergesti segamini ajada, seega võib mõnikord aidata ka klaasi vee joomine.

5. Liiga palju trenni

Trenni tehes põletatakse kaloreid, see kehtib eriti siis, kui osaleda regulaarselt kõrge intensiivsusega treeningutel või tegeleda pikaajaliselt füüsilise tegevusega, nagu maratoniks treenimine.

Uuringud on näidanud, et neil, kes regulaarselt treenivad, on kiirem ainevahetus, mis tähendab, et nad põletavad kaloreid ka puhkeolekus, võrreldes vähese füüsilise aktiivsusega inimestega.

Sel puhul aitab kiudainete, valkude ja tervislike rasvadega toitude söömine. Teine lahendus on vähendada intensiivsele treeningule kuluvat aega või üldist treeningu intensiivsust.

6. Liiga palju alkoholi

Alkohol on tuntud oma söögiisu stimuleeriva toime poolest. Uuringud on näidanud, et alkohol võib pärssida söögiisu vähendavaid hormoone, nagu leptiin, eriti siis, kui alkoholi tarbitakse enne sööki või söögi ajal. Sel põhjusel võibki tunda sageli nälga, kui liiga palju alkoholi tarbida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles