Arst: diabeediravi on ajas muutunud aina lihtsamaks ja paindlikumaks

PM Tervis
Copy
Foto: Hot by Marek Metslaid

Diabeediravi on tänu tehnoloogiale, uutele ravimitele ja paranenud teadmistele haiguse kohta märgatavalt arenenud. Jätkuvalt aga puutuvad arstid oma töös kokku erinevate väärarusaamade ja -praktikatega.

Kuigi diabeedi haldamisel on mitmeid erinevaid aspekte, mida tuleb silmas pidada, on Eesti Diabeediliidu juhatuse liikme ja endokrinoloogi Marju Pasti arvates tänapäeval diabeedi haldamine üldiselt palju lihtsam ja paindlikum. Seda just tänu uutele ravimitele ja tehnoloogia arengule. «Meil on täna laialdane valik eritoimelisi insuliinipreparaate ning lisaks on kasutusel ka glükoosisensorid, mis aitavad diabeeti kergemini hallata,» rääkis endokrinoloog. Ta selgitas, et uued ravimid võimaldavad hoida glükoositaset paremini stabiilsena ja pidev glükoosimonitooring sensorite abil võimaldab omakorda jälgida veresuhkru taseme muutusi reaalajas.

Dr Pasti sõnul toimus oluline läbimurre Eesti diabeedipatsientide jaoks 2022. aastal, kui Tervisekassa hakkas hüvitama Dexcom ONE glükoosisensori seadet esimest tüüpi diabeedi diagnoosi saanutele. Kehale kinnitatud väike sensor mõõdab naha all glükoosi väärtust iga viie minuti järel ja saadab näidud Bluetooth tehnoloogia abil nutitelefoni või spetsiaalsesse vastuvõtjasse. Rakendus näitab glükoositaseme kõikumisi ning annab märku suurematest muutustest. «Sensor aitab diabeeti põdeval inimesel paremini hallata haigust ja glükoositaseme kõikumisi,» lisas Past.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles