HEA ELU TEEJUHT Jõuluhaamer

Tiina Jõgeda
, psühholoogiline nõustaja
Copy
Üleväsimus ei tähenda, et oled nõrk või saamatu. See on märk sellest, et keha ja vaim vajavad ümberlülitust madalamale käigule.
Üleväsimus ei tähenda, et oled nõrk või saamatu. See on märk sellest, et keha ja vaim vajavad ümberlülitust madalamale käigule. Foto: Shutterstock

Metsik tempo. Paari nädala pärast peavad tehtud saama kõik aastanumbrit 2023 kandvad lubadused ja projektid. Tiivustatuna võimalusest, et ehk õnnestub jõulude ja nääride vahel näpistada mõni vaba päev lisaks, kütad töötempole veelgi hagu alla. Meid on õpetatud, et puhkus tuleb välja teenida! Lisad töötunde, vähendad öötunde ja loobud kvaliteetajast lähedastega, et jõuaks kohustustega ühele poole juba enne aastalõppu, sest tegelikult tahaks juba jõululaupäeval sügavalt välja hingata ja öelda endale: tubli, hakkama said, tehtud selleks korraks.

Ja ongi toss väljas!

Kestvusspordialadega tegelejatele on tuttav «haamri» mõiste. See on seisund, mis võib tabada sportlast keset tugevat pingutust, kui tahtejõuga paneks maratonirajal veel edasi, aga kuskil ajus öeldakse resoluutselt: tsurr! Keha on oma varud ammendanud, energia on nullis, pole jõudu liigutada, hall apaatia vajub peale. Nii keha kui vaim on tühjaks pigistatud ja keelduvad edasi pingutamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles