Nende salmonelloosi sümptomite puhul tuleb arstile pöörduda

BNS
Copy
Salmonella bakter.
Salmonella bakter. Foto: Wikilmages, Pixabay

Salmonelloos on maailmas kõige sagedamini esinev bakteriaalne toidumürgitus, kuid isikliku ja toiduhügieeni nõudeid täites ning toitu ohutult käideldes saab seda nakkushaigust vältida, kirjutab põllumajandus- ja toiduamet (PTA) kodulehel.

Salmonelloosi põhjustavad looduses laialt levinud Salmonella bakterid, mis elavad loomade seedetraktis, aga ka linnumunades, toorpiimas ja mujal loomsetes ning mitteloomset päritolu toiduainetes. Salmonella levib inimesele suu kaudu. Pesemata käed, pooltoores või toores lihatoodang, munad, toorpiim ning pesemata puu- ja köögiviljad on võimalus, kuidas Salmonella suhu satub. Ristsaastumine tähendab seda, et kui kokata näiteks kana ja salatit, võib salatilehe peal olev bakter ka küpsetatud kana ära saastada. Riski suurendab seegi, kui kana ja salati hakkimiseks kasutatakse sama lõikelauda.

Salmonella on toidul märkamatu, ta ei muuda toidu lõhna ega maitset. Samas ei levi ta õhu kaudu. Külmutamine teda ei hävita, küll aga kuumutamine üle 72 kraadi. Ehkki veetemperatuur on keemisel 100 kraadi, võib bakteri hävimises kindlad olla alles siis, kui muna on kõvaks keedetud. Salmonella levikut soodustavad ohtlikud lihatooted, mida pole piisavalt küpsetatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles