Salmonelloos on maailmas kõige sagedamini esinev bakteriaalne toidumürgitus, kuid isikliku ja toiduhügieeni nõudeid täites ning toitu ohutult käideldes saab seda nakkushaigust vältida, kirjutab põllumajandus- ja toiduamet (PTA) kodulehel.
Tellijale
Nende salmonelloosi sümptomite puhul tuleb arstile pöörduda
Salmonelloosi põhjustavad looduses laialt levinud Salmonella bakterid, mis elavad loomade seedetraktis, aga ka linnumunades, toorpiimas ja mujal loomsetes ning mitteloomset päritolu toiduainetes. Salmonella levib inimesele suu kaudu. Pesemata käed, pooltoores või toores lihatoodang, munad, toorpiim ning pesemata puu- ja köögiviljad on võimalus, kuidas Salmonella suhu satub. Ristsaastumine tähendab seda, et kui kokata näiteks kana ja salatit, võib salatilehe peal olev bakter ka küpsetatud kana ära saastada. Riski suurendab seegi, kui kana ja salati hakkimiseks kasutatakse sama lõikelauda.