Kas mobiilside võib muuta mehi viljatuks?

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Meeste viljatuse põhjuste hüpoteeside seadmine on kergem kui nende tõestamine.
Meeste viljatuse põhjuste hüpoteeside seadmine on kergem kui nende tõestamine. Foto: Shutterstock

Viljatus mõjutab maailmas umbes ühte paari kuuest. Enam kui pooltel juhtudel on selles süüdi mehe sperma madal kvaliteet. Teooriaid, mis seda mõjutab, on mitu, kuid tõendeid vähe. Nüüd on teadlased viinud läbi uuringu ja avastanud määrava seose mobiiltelefoni kasutamise ja viljatuse vahel.

Teadlased on uurinud võimalikke põhjusi meeste viljatuse kohta, sealhulgas keskkonda, elustiili, ülekaalu või rasvumist, suitsetamist, alkoholi tarbimist ja psühholoogilist stressi. Ka mobiiltelefonid on olnud loetletud potentsiaalsete põhjustena, kuna need kiirgavad kehasse neelatavaid kõrge sagedusega (800–2200 MHz) elektromagnetilisi laineid.

Kliinilised katsetused rottidel või hiirtel viitavad sellele, et need lained võivad mõjutada sperma kvaliteeti ja põhjustada muutusi munandites.

Samas tuleb meeles pidada, et nendes katsetes olnud tingimused erinevad suuresti meie igapäevasest kokkupuutest elektromagnetiliste lainetega, peamiselt mobiiltelefonide kaudu.

Sama tähelepanek kehtib ka inimspermaga läbiviidud katsete kohta, kuid elektromagnetiliste lainete põhjustatud muutused jäetakse kahtluse alla.

Põhjus seisneb selles, et vaatlusuuringuid on tehtud harva ja neid on tehtud väikestes kohortgruppides, mille tulemused on suuresti vastuolulised. 

Näiteks Šveitsis tehtud vaatlusuuring, mis hõlmas suurt 2886 noormehe kohorti, tõi esile olulise seose sagedate telefonikasutajate ja madalama sperma kontsentratsiooni vahel.

Kokkuvõttes leiti, et mobiiltelefoni sagedane kasutamine (> 20 korda päevas) on seotud madalama spermakontsentratsiooni ja üldise kontsentratsiooniga ejakulaadis.

Siiski ei leitud seost spermatosoidide liikuvuse ega morfoloogiaga, samuti ei mõjutanud tulemusi mobiiltelefoni kandmine.

Kuigi uuring hõlmas 3000 noormeest ja on võrreldes varasemate uuringutega parem, peab tulemusi siiski vaatlema kriitilise pilguga. 

Uuringu tulemused võivad anda ainult hüpoteese, mitte rohkemat.

Põhjuslikku seost kõrge sagedusega elektromagnetiliste lainete kokkupuute ja viljatuse riski vahel, mille on põhjustanud mobiiltelefonide kiiratud lained, ei saa leida muidu, kui tuleb teha tulevikus täiendavaid kohortuuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles