10 soovitust, kuidas planeerida tervist arvestav jõululaud

Janne Lauk
, Tervise Arengu Instituudi toitumise ja liikumise osakonna juhataja
Copy
Jõululaud ja söömine. Pilt on illustreeriv.
Jõululaud ja söömine. Pilt on illustreeriv. Foto: sebra/Shutterstock

Kuidas korraldada üks mõnus jõuluõhtu nii, et püksinööp ei hakkaks jõululauas pitsitama ja püsti tõustes ei oleks tunnet, et edasiliikumine saab toimuda vaid veeredes?

Jõululaual pole lihtsalt toit, vaid traditsioonidest ja peresidemetest alguse saanud road. Meie jõululauad on pigem külluslikud ja kui jõulueineid süüa mitmel järjestikusel päeval, ega enne järgmisi jõule neid jõuluroogi enam nii väga tahagi.

Pahatihi ei tahaks pärast jõulutralli võib-olla üldse mitu päeva süüa, sest ebamugavustunne kõhus on pidev, enesetunne raske ja loid. Võib tunduda, et jõulud ongi aeg, mil ülesöömine on paratamatu, kuid mõeldes jõuluõhtu ja -road põhjalikult läbi, on võimalus pühadest ka «kergemalt» läbi tulla.

  1. Enne kui jõuluroogi planeerima hakkad, söö kõht täis! Nii on lihtsam vältida plaanide üleliia suurekspaisumist ning tehtavad valikud ei saa mõjutatud tühjast kõhust tingitud isudest.
  2. Söö kõht täis ja pane kirja, mida sooviksid jõululaual pakkuda. Samuti mõtle läbi, mitmele inimesele toitu valmistad, ning ära unusta – mida rohkem erinevaid valikuid jõululauale planeerid, seda väiksemad võiksid olla valmistatavad kogused. Sedasi läbimõeldult hoiad kokku aega ning väldid ka võimalikku toiduraiskamist.
  3. Et jõululaud oleks võimalikult tervist toetav, tasub see planeerida võimalikult mitmekesisena, kaasates menüüsse toiduained kõikidest toidugruppidest. Nagu tavapäraselt, peaksid ka jõululaual olema ülekaalus taimset päritolu toidud.
  4. Enne poodi minekut söö samuti kõht täis! Lisaks mine alati poodi koos nimekirjaga vajaminevatest toiduainetest. See aitab vältida poes tekkivaid spontaanseid ostusoove.
  5. Ennetamaks poes tekkivaid spontaanseid ostusoove, võib tellida kauba koju ka kulleriga. Sel viisil on võimalus emotsiooniostudeks veelgi väiksem, kuna väldid poodide värvilisi ja lõbusaid reklaame, mis on just sel eesmärgil loodud. Olgugi et jõululaulude saatel osteldes võib jõulutunne veelgi sügvamale põue pugeda, on ka nende valik siiski tingitud hoopiski sobivast tempost, mis teadlaste sõnul kliente võimalikult kaua kaupluses hoiaks.
  6. Jõululauas istudes on lihtne viis tasakaalustatud eine kokkupanemiseks järgida taldrikureeglit – pool taldrikust täida köögiviljadega, üks veerand valgurikka toiduga ning teine veerand jäta lisandile, näiteks kartulile. Jõuluroogi planeerides mõtle ka sellele, et selliste taldrikute kokkupanek jõululauas oleks võimalik. Näiteks sobivad jõululaual köögiviljade osa hapukapsa kõrval väga hästi täitma erinevad röstitud juurviljad ja köögiviljahoidised.
  7. Pikalt toidulaua taga istudes kipume pidevalt näksima — kas lihtsalt igavusest või seetõttu, et toit on käeulatuses ja lihtne suhu pista. Sarnaselt kauplusega teeme ka toidulauas oma valikud vastavalt sellele, mis on kättesaadav ja isuäratav. Näksimiseks planeeri lauale värskeid ja värvilisi köögivilju. Nendega ei saa kunagi liiale minna.
  8. Kogu aeg ei peagi laua taga istuma. Kellel on jõuluõhtul kõige parem olla? Lastel! Ühelt poolt on see kindlasti tingitud saadud kingitustest, kuid teisalt ka sellest, et nemad ei ole mitu tundi söögilauas istunud ja pidevalt näksinud, vaid hoopis mänginud ja ringi jooksnud. Miks mitte planeerida jõuluõhtusse üks mõnus jalutuskäik või suusaretk kogu perele? Juba laua tagant püstitõusmine teeb enesetunde paremaks, kuid pärast mõnusat ühist jalutuskäiku on jõuluõhtul kindlasti uus hingamine.
  9. Lisaks toiduvalikutele jõululaual mõtle läbi ka joogid, mida nende kõrvale pakkuda. Parim valik on alati vesi — näiteks isevalmistatud maitsevesi, millesse on lisatud sidruni- või apelsiniviile, külmutatud marju või kurgiviile jms. Väga efektse maitsevee saab ka näiteks jõhvikaid ja rosmariinioksi kasutades. Lisaks janu kustutamisele on isevalmistatud maitseveed väga dekoratiivsed ning kaunistavad jõululauda.
  10. Kui jõulutoite valmis siiski rohkem, kui mahtus laua taga olijate kõhtudesse, leia parim lahendus toiduraiskamise vältimiseks — paki ülejäänud toit külalistele kaasa, sügavkülmuta selleks sobilikud toidud või valmista järgmisel päeval jääkidest hoopis mõni uus ja põnev roog. Näiteks nii küpsetatud köögiviljadest kui ka hapukapsast valmivad väga maitsvad köögiviljakotletid.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles