JÕULUAJA TÕSISED OHUD Kardioloogi viis nippi, kuidas pühade ajal südant säästa

Dr Priit Tammjärv
, Tartu Ülikooli Kliinikumi kardioloog
Copy
Liiga suurte toiduportsjonite korral on koormus südamele suur ning välja võivad lüüa nii varasemad kui seni varjul olnud südameprobleemid alates kõrgest vererõhust kuni rütmihäireteni välja, selgitab kardioloog. Kui seda kombineerida veel alkoholiga, võivad tulemused olla tõsised.
Liiga suurte toiduportsjonite korral on koormus südamele suur ning välja võivad lüüa nii varasemad kui seni varjul olnud südameprobleemid alates kõrgest vererõhust kuni rütmihäireteni välja, selgitab kardioloog. Kui seda kombineerida veel alkoholiga, võivad tulemused olla tõsised. Foto: Shutterstock

Tartu Ülikooli kliinikumi kardioloog ja värske terviseraamatu «Pika elu saladused» autor Priit Tammjärv annab viis nõuannet, kuidas suures pühadetrallis südant säästa.

Eestlane kipub tihti paljude asjadega liialdama ja kui on pühad, liialdatakse ikka nii, nagu homset polekski. Annan universaalsed soovitused, kuidas oma südant pühade ajal ülekoormuse eest kaitsta, sest tuletan kõikidele meelde – ka pärast pühi läheb elu edasi ja soovitatavalt mitte haigevoodis.

Ei saa mainimata jätta ka õues lume rookimist, mis on võrdne juba korraliku treeninguga. Kahjuks aga on see tegevus füüsiliselt ette valmistamata ning treeningplaanita. Nii need eluohtlikud tervisehäired tekivad ja inimesed haiglasse satuvad.

  1. Tarbi vähe alkoholi, veelgi parem on nautida pühasid ilma selleta. Neile, kes on harjunud jõuludest aastavahetuseni pidevalt joomavines olema, ei anna see nõuanne muidugi midagi, sest ilmselt lasevad nad ka tänavu sama hooga edasi. Teistel soovitan aga nautida alkoholivabu jooke või siis äärmisel juhul piirduda pokaali-kahega õhtu jooksul, sest ka väike kogus alkoholi on su organismile kahjulik. Kindlasti on karuteene tervisele, kui tarvitad alkoholi mitmel päeval järjest, kuna see suurendab oluliselt erinevate südameprobleemide teket.  
  2. Ära söö liiga palju korraga. Rasvast jõulupraadi on niigi raske seedida ja eestlaslikult soolased toidud tõstavad vererõhku veelgi. Liiga suurte toiduportsjonite korral on koormus südamele palju suurem ning välja võivad lüüa nii varasemad kui seni varjul olnud südameprobleemid alates kõrgest vererõhust kuni rütmihäireteni. Kui seda kõike kombineerida veel alkoholiga, võivad tulemused olla tõsised. Isegi kui laud on head-paremat täis, söö parem pool taldrikutäit korraga, siruta ennast ja liigu, naudi seltskonda ja jätka söömisega tunni-pooleteise pärast.
  3. Pühadeks ettevalmistus on ootamatult suur stressiallikas. Küll muretsetakse külaliste saabumise pärast, küll kõrbeb praad põhja, küll on vaja veel kingid pakkida. Kuumas köögis ennastsalgav rabelemine koos tavapärasest palju suurema närvipingega mõjub halvasti nii pulsile kui vererõhule. Planeeri oma aega, tee kõike varuga ja nii saad tegelikult hoopis nautida kokanduslikku loometööd. Keegi ju ei pahanda, kui praad lauale kümme minutit hiljem jõuab.
  4. Rahulik kodu koristamine meeldiva muusika saatel on tavaliselt mõnus tegevus. Inimene on keskendunud ühele asjale, tempo ei koorma ja töö saab normaalselt tehtud. Kui see on aga kokku pakitud kitsasse ajavahemikku enne külaliste saabumist, on kuri karjas. Kõikuma kippuv vererõhk, halb enesetunne ja pearinglus on märgid sellest, et nüüd on taluvuse piir ületatud ja tuleb pidurit tõmmata. Ei saa mainimata jätta ka õues lume rookimist, mis on võrdne juba korraliku treeninguga. Kahjuks aga on see tegevus füüsiliselt ette valmistamata ning treeningplaanita. Nii need eluohtlikud tervisehäired tekivad ja inimesed haiglasse satuvad.
  5. Usalda oma keha. Kui tunned, et peosaginas hakkab pea ringi käima, olgu põhjuseks alkohol, üleliigne söömine, stress või füüsiline koormus, võta kohe hoog maha. Tuuluta tuba värske õhuga, joo vett, vajadusel heida pikali. Kui halb enesetunne paarikümne minuti jooksul ei taandu, ei ole kiirabisse helistamine häbiasi!

Loomulikult tuleb oma tervise eest hoolt kanda igal ajal. Talvine pühadeperiood kipub olema aga selline huvitav aeg, kui isegi üsna terviseteadlikud inimesed oma keha võimekuse proovile kipuvad panema. Pole vaja, kõike saab teha mõõdukalt ja pühi saab nautida suurepäraselt ka ilma endale vaevusi tekitamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles