Mida peaks viirushaiguste hooajal sisaldama väikelastega perede koduapteek?

PM Tervis
Copy
Haige väikelaps. Foto on illustratiivne
Haige väikelaps. Foto on illustratiivne Foto: Shutterstock

Eestis on sügisest kevadeni tavapäraselt liikvel hulk erinevaid viirusi, mis ohustavad enim just väikelapsi. Mida võiks viirushaiguste hooajal sisaldada käepärane koduapteek, andmaks pere pisemaid kimbutavatele sümptomitele kiiret leevendust, räägib Benu Elva Tervisekeskuse apteegi proviisor Marget Raukas.

Proviisori sõnul on väikelapsi ohustavaid enamlevinumaid viirusi sadu ning tavaliselt on viirusega kokkupuute ja haigestumise peiteaeg paar päeva kuni kolm nädalat. «Viirused levivad lastehoius tihedalt kontaktis olevate väikelaste seas aevastades, ninast nohuga, suust köha ja süljega ning kõhuviirused oksendamise või kõhulahtisusega,» ütleb Raukas. «Peamised sümptomid on ninakinnisus-vesisus, punetavad vesised silmad, kõrvavalu, harvem kurguvalu, lihasvalu, lööbed nahal, kõhulahtisus, oksendamine, üldine halb enesetunne või külmavärinad ning kiire palaviku tõus,» toob proviisor näiteid kõige sagedamini esinevatest sümptomitest.

Koduapteek võimaldab pakkuda levinumatele sümptomitele kiiret leevendust

Esmaste abivahendite varumine pere koduapteeki võimaldab pakkuda levinumatele viirushaiguste sümptomitele kiiret leevendust ja parandada lapse enesetunnet. «Ebameeldiva ninakinnisuse korral aitavad ksülometasoliini tilgad, mida võib kasutada alates 2. eluaastast ja lühiajaliselt 5–7 päeva kuni kolm korda päevas,» ütleb Raukas. «Nina puhastamiseks üleliigsest sekreedist tasub varuda füsioloogilise lahuse ampulle või merevee aerosoole ja pehmeid salvrätikuid. Kui laps ise veel nuusata ei oska, ka ninapump, mille abil sekreet välja imeda,» selgitab proviisor ja soovitab viiruste hooajal teha füsioloogilise lahusega profülaktiliselt igahommikusi ja õhtusi ninaloputusi.

«Köhale saab kiiret leevendust inhalaatoriga auru tehes, see mõjub kurguärritusele ja aitab ühtlasi üleliigsel sekreedil kiiremini välja tulla,» ütleb Raukas. «Valu ja palaviku alandamiseks sobivad väikelastele paratsetamooli või ibuprofeeni sisaldavad siirupid või küünlad, mõlema puhul tuleb õigeid annuseid doseerida vastavalt lapse kehakaalule,» rõhutab Raukas.

Lisaks juhib proviisor tähelepanu, et viirushaigustega võideldes on väga oluline pakkuda lapsele piisavalt vedelikku ja jälgida, et ta jooks ja pissiks tavalisest rohkem, see see aitab organismi viirustest puhastada ning võidelda kõrge palaviku vastu.

Keha soojendamiseks külmal ajal soovitab proviisor kasutada hanerasva salvi või eeterlike õlide baasil valmistatud balsameid, välistades eelnevalt allergilise reaktsiooni. «Kõhuviiruste korral aitavad seedimist korrastada Enterol ja Smecta pulber või erinevad probiootikumid lastele sobivate tilkadena ning rehüdreerivad lahused», ütleb Raukas.

Millal tuleks pöörduda arsti poole?

Teinekord võivad kergemad viiruslikud haigused muutuda bakteriaalseteks, mis on juba tõsisemad ja vajavad antibiootikumiravi. Arstile tasub helistada siis, kui haigus näib süvenevat või lisandub uusi sümptomeid. «Kui on kõrva- või muu valu, mis paratsetamooli või ibuprofeeni kasutamisel ei taandu ning laps nutab pidevalt, kõrge palavik, mis ei alane 48 tunni jooksul, püsiv oksendamine ja kõhulahtisus, joomisest keeldumine või uriini või mähkmete arvu vähenemine poole võrra,» loetleb proviisor juhtumeid, kus on vajalik arstiga konsulteerimine. Ta rõhutab, et viivitamatult tuleb kiirabi kutsuda juhul, kui lapsel tekivad hingamisraskused, tema nahk on kahvatu või kui laps on ebaharilikult loid.

10 asja, mida võiks sisaldada väikelastega perede koduapteek:

  • Korralik (digitaalne) termomeeter.
  • Antiseptiline lahus või sprei ja plaastrid.
  • Inhalaator.
  • Füsioloogilise lahuse ampullid ja ninapump.
  • Ksülometasoliini tilgad ja Zyrteci tilgad või lahus.
  • Sinepipulber- või sinepiplaaster ja hanerasvasalv.
  • Köhasiirupid vastavalt lapse vanusele.
  • Paratsetamooli või ibuprofeeni sisaldavad siirupid või küünlad.
  • Enterol ja Smecta pulber.
  • Probiootikumid ehk piimhappebakterid lastele sobivate tilkadena ning rehüdreerivad lahused.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles